Nepunih godinu dana nakon naprasnih izmjena Zakona

Firma bivšeg ministra i potpredsjednika Vlade kupila 43 posto Banjalučke berze, postala najveći pojedinačni akcionar

Biznis Klub 24.10.17, 08:33h

Firma bivšeg ministra i potpredsjednika Vlade kupila 43 posto Banjalučke berze, postala najveći pojedinačni akcionar
Banjalučka berza ima 2.660 akcija koje su donedavno bile raspoređene na 11 akcionara koje su činile banke i brokerske kuće

 

Firma „Green Blue“, na čijem se čelu nalazi bivši potpredsjednik Vlade RS i ministar trgovine i turizma Boris Gašpar, kupila je 43 posto akcija Banjalučke berze, čime je postala njen najveći pojedinačni akcionar, otkriva banjalučki portal Capital.
 
 
Do kupovine je došlo nepunih godinu dana nakon naprasnih izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti u RS koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS po hitnom postupku, a kojima je omogućeno da jedan akcionar ima više od 20 posto akcija berze.
 
 
Banjalučka berza ima 2.660 akcija koje su donedavno bile raspoređene na 11 akcionara koje su činile banke i brokerske kuće.
 
 
Međutim, nakon što su svoje akcije Gašparu prodali NLB banka, UniCredit banka i Sberbanka, berza sada ima osam akcionara, a najveći, sa 43 odsto učešća, je „Green Blue“.
 
Pored „Green Blue“, akcionari berze su i dalje Addiko banka, Nova banka, Pavlović International banka, Eurobroker, Advantis broker te dvije banke u stečaju –  „Bobar banka“ i „Banka Srpske“.
 
 
(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
 
 
BLIN
KOMENTARI