Napad na novinarku kritičnu prema Kremlju

Muškarac upao u prostorije radija 'Eho Moskve', sprejom oslijepio zaštitara, pa novinarku izbo nožem u vrat

Hronika 23.10.17, 20:23h

Muškarac upao u prostorije radija 'Eho Moskve', sprejom oslijepio zaštitara, pa novinarku izbo nožem u vrat
Eho Moskve je dobro poznata stanica koja redovno poziva ruske političke ličnosti i poznata je po svojim kritičnim stavovima prema vladi iako je energetski gigant Gazprom njen većinski dioničar

 

Nepoznati napadač u ponedjeljak je nasilno ušao u prostorije ruske radio stanice koja je kritična prema Kremlju i izbo je nožem u vrat novinarku prije nego što je uhapšen, saopćio je glavni urednik radio stanice za AFP.

 

- Muškarac je upao u zgradu, oslijepio je zaštitara sprejom i potom je došao u naše prostorije - izjavio je glavni urednik radio stanice Eho Moskve Aleksej Venediktov.

 

- On je provalio u zgradu i izbo je nožem u vrat našu novinarku Tatjanu Felgengauer. Zaštitari su ga savladali i mi smo ga predali policiji - kazao je on za AFP.

 

Novinarka je hospitalizirana i život joj nije u opasnosti, dodao je. 

 

Ruski mediji javili su kasnije da su dvojica napadača ušla u zgradu, ali samo jedan je uspio da se domogne postorija radio stanice. 

 

Felgengauer je zamjenica urednika radio stanice i dugogodišnja je voditeljica jutarnjeg programa. Ona ima hiljade pratilaca na svojoj Facebook stranici.

 

Eho Moskve je dobro poznata stanica koja redovno poziva ruske političke ličnosti i poznata je po svojim kritičnim stavovima prema vladi iako je energetski gigant Gazprom njen većinski dioničar.

 

Rusija ima uznemirujući historijat napada na novinare, od kojih je 58 ubijeno od 1992. godine, sudeći po Komitetu za zaštitu novinara. Prijetnje protiv novinara često prođu neprijavljene a napadi se ne istražuju. Druga novinarka Eho Moskve Julija Latinjina u ovoj je godini napustila Rusiju nakon niza napada na njen automobil i dom.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI