U GRADAČCU OTVORENA ZAVIČAJNA MUZEJSKA ZBIRKA

"Imamo mnogo toga za pokazati", poručuje načelnik Dervišagić

Kultura 22.10.17, 15:11h

"Cijeli projakat urađen je domaćim snagama, zajedno s lokalnim gospodarstvenicima i zanatlijama", naglasio je Vahid Klopić, direktor Centra za kulturu "Ahmed Muradbegović".

 

 

U sklopu obilježavanje 22. listopada - Dana općine Gradačac u Centru za kulturu "Ahmed Muradbegović" u subotu je svečano  otvorena postavka Zavičajne muzejske zbirke.

 

U suvremeno uređenom prostoru izloženi su artefakti pronađeni na području općine Gradačca i Bosanske posavine u razdoblju od starijeg kamenog doba do kraja osmanlijskog razdoblja.

 

zavicajna-muzejska-zbirka-gradacac-otvaranje-fena1

 

Posebnost zbirke su kameni kresani i glačani  artefakti iz razdoblja starijeg kamenog doba stari oko 100 000 godina i prvih zajednica mlađeg kamenog doba starčevačke i vinčanske kulture koji potječu iz razdoblja od prije 7 000 godina.

 

"Cijeli projakat urađen je domaćim snagama, zajedno s lokalnim gospodarstvenicima  i zanatlijama", naglasio je Vahid Klopić, direktor Centra za kulturu "Ahmed Muradbegović".

 

zavicajna-muzejska-zbirka-gradacac-otvaranje-fena2

 

Skromnim sredstvima Općina Gradačac podržala je uređenje Zavičajne muzejske zbirke, a općinski načelnik Edis Dervišagić izrazio je očekivanje da ovo bude prva faza i da se ubuduće osmisli način kako da se zbirka proširi ili pretvori u gradski muzej.

 

"Imamo mnogo toga za pokazati. Naš grad i njegova okolica zaslužuju više otvaranja ka javnosti s kulturno-historijskog stanovišta i zajednička uloga bit će da to u narednom periodu i uradimo", zaključio je načelnik Dervišagić koji je službeno i otvorio novu postavku Zavičajne muzejske zbirke.

 

(FENA, DEPO/ms)

BLIN
KOMENTARI