PREMIJERA FILMA O VELIKOM PJESNIKU ADMIRALU MAHIĆU

"Posljednji boem" u Sarajevu

Kultura 21.10.17, 19:34h

Premijera dokumentarnog filma “Posljednji boem” biće održana večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, izvještava BHRT

 

Film je posvećen sarajevskom preminulom pjesniku Admiralu Mahiću, a režiju potpisuje slovenački reditelj Tomo Novosel.

 

U filmu učestvuju Admiralovi bh. i slovenački prijatelji.

 

Film je sniman u nekoliko bh. gradova, gdje se održavala pjesnička manifestacija “Neretvanska vedrina”, na kojoj je i Mahić učestvovao.

 

Admiral Mahić rođen je 19. januara 1948. godine u Banjoj Luci. Završio je tehničku školu. Bio je vanredni student na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ali je pred rat napustio studije. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radiospiker, novinar.

 

Pored poezije objavljivao je i prozu, zabilješke sa putovanja, drame. Objavio je niz dramskih tekstova za djecu emitiranih na Radio Sarajevu. Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu. Bio je jedan od osnivača PEN Centra BiH.

Inače, Admiral Mahić je bio poznat u književnim i kulturnim krugovima kao vrsni interpretator svoje poezije i živio je životom istinskog boema. Zato danas uživa kultni status kod generacija ljubitelja dobre poezije. Pogledajte kako je Mahić recitirao svoju poeziju u sljedećem videu.

 

 

(BHRT/DEPO Portal/ak/Foto: Milomir Kovačević)

BLIN
KOMENTARI