BIH JE KRUNA TURSKE CIVILIZACIJE

Erdogan o 'Alijinom amanetu': Šta je tačno Alija Izetbegović rekao turskom predsjedniku dan prije smrti?

Front 21.10.17, 17:04h

Erdogan o 'Alijinom amanetu': Šta je tačno Alija Izetbegović rekao turskom predsjedniku dan prije smrti?
Erdogan je u Istanbulu govorio na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća, a tom prilikom se prisjetio i prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, od čije je smrti jučer navršeno 14 godina

 

 


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govorio je danas o posjeti prvom predsjedniku RBiH Alije Izetbegovića, dan prije njegove smrti, kao i o amanetu koji mu je ostavio.


Erdogan je za Aliju Izetbegovića kazao kako historiju nije ograničavao svojim vijekom.


Erdogan je u Istanbulu govorio na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća, a tom prilikom se prisjetio i prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, od čije je smrti jučer navršeno 14 godina.


Turski predsjednik je podsjetio kako je Izetbegovića posjetio u bolnici samo dan njegove smrti, te da mu je Izetbegović tada kazao: “Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”. 


Erdogan je nastavio:


“Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojana. Od 15. stoljeća na ovamo”.


Dodao je kako ova oporuka rahmetli Alije Izetbegovića, koji je osim veliki državnik, bio i jedan od najvažnijih islamskih mislilaca našeg stoljeća, nipošto nije bio samo jedan izraz njegove ljubaznosti.


“Oni koji historiju ne ograničavaju periodom koji su sami živjeli, oni koji uspijevaju izgraditi most između prošlosti i budućnosti, oni drugačije gledaju na svoju budućnost. I rahmetli Alija je tako gledao. Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, je manifest njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao. U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svijetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspektive", rekao je Erdogan.

 

(Anadolija/ad)

BLIN
KOMENTARI