Nargile na aparatima

Hotelijeri, ugostitelji, malotrgovci i vlasnici nargila barova uputili otvoreno pismo: Evo šta zahtijevaju...

Hronika 20.10.17, 13:40h

Hotelijeri, ugostitelji, malotrgovci i vlasnici nargila barova  uputili  otvoreno pismo: Evo šta zahtijevaju...
Ukidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) ukida se, kako tvrde i njihov dio zarade koji postižu sa poslovnim partnerima i ugrožava njihov opstanak na tržištu

 

Hotelijeri, ugostitelji, restorateri, malotrgovci i vlasnici nargila barova koji se protive usvajanju Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje uputili su predlagaču tog zakona Ministarstvu zdravstva Federacije BiH otvoreno pismo u kojem još jednom zahtijevaju da se dostavljeni prijedlozi uključe u novi zakonski prijedlog i insistiraju na tome da se prije stupanja na snagu tog zakona razmotre efekti primjene tako restriktivnih mjera.

 

- Obraćamo vam se u ime 55.000 osoba uposlenih u trgovini, 150.000 osoba uposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, u ime 20.000 vlasnika privrednih subjekata iz oblasti turizma, 9.672 ugostiteljska objekta koji posluju na području Federacije BiH, te više od dva miliona punoljetnih pušača-poreznih obveznika i osoba sa pravom glasa. Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje čiji je predlagač ministarstvo predviđenim zabranama direktno utiče na našu sudbinu - naveli su pismu.

 

Nacrt zakona, kako su dodali, direktno utiče na prihod trgovaca, posebno malih trgovaca. Ukidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) ukida se, kako tvrde i njihov dio zarade koji postižu sa poslovnim partnerima i ugrožava njihov opstanak na tržištu.

 

- Niko neće prestati pušiti zato što ne vidi cigarete, samo će preći na nelegalne proizvode čije prodavce niko ne spriječava da se reklamiraju i svoju robu prodaju na ulici, na pijaci i putem interneta. To se vidi iz iskustva u zemljama u regionu - dodaje se u pismu.

 

Naglašavaju da su trgovci već potpuno ugroženi s obzirom na crno tržište, a rezultati borbe protiv šverca duhana i duhanskih proizvoda izostaju iz godine u godinu.

 

Smatraju da će predložene odredbe stanje samo pogoršati. U pismu napominju da je u protekle četiri godine legalno tržište duhanskih proizvoda je smanjeno za 42 posto, zbog čega su trgovci direktno izgubili 55 miliona KM i pitaju ko će im to nadoknaditi.

 

U pismu tvrde da su sa svim troškovima koji u novom zakonu stoje pred malotrgovcima, otpuštanja neminovna. Dodaju i to da ugostitelji predviđaju da bi morali otpuštati radnike zbog pada prometa, a konkretno, procijenjuje se pad broja uposlenih veći od 20 posto.

 

 - Učinili smo sve, kao zainteresovani privredni subjekti i građani FBiH što smo po zakonu mogli. Dosad nismo dobili nijedan odgovor na naše predloge. Želimo vjerovati da svi naši napori neće ostati mrtvo slovo na papiru i da Ministarstvo neće ostati zapisano u istoriji kao Ministarstvo čije je ignorisanje javnosti izazvalo smanjenje broja zaposlenih, smanjenje priliva u budžet, nezadovoljstvo stanovnika i jačanje crnog tržišta - navodi se, između ostalog, u pismu koje su potpisali potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Željko Babić,  predsjednica Udruženja Nargila barova Anera Junuzović i predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera FBiH Amir Hodžić, saopćeno je iz Privredne komore Federacije BiH.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI