ZAVRŠIO SVOJ MANDAT

Bliži se kraj Haškog tribunala: Sud za ratne zločine zatvara se 31.decembra, a da li je ispunio svoju misiju?

Front 19.10.17, 15:41h

Bliži se kraj Haškog tribunala: Sud za ratne zločine zatvara se 31.decembra, a da li je ispunio svoju misiju?
U obraćanju članicama SB, izaslanik Srbije i pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je sinoć da nije siguran da li je Tribunal u Hagu ispunio svoju misiju, iako je završio svoj mandat

Savet bezbjednosti održao je posljednju sjednicu posvećenu Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju poznatijem kao Haški tribunal koji svoj 24-godišnji rad okončava u decembru ove godine.
 
U obraćanju članicama SB, izaslanik Srbije i pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je sinoć da nije siguran da li je Tribunal u Hagu ispunio svoju misiju, iako je završio svoj mandat.
 
Istovremeno je ukazao da je Srbija uspješno ispunila obaveze saradnje sa Tribunalom, kao i da je ostvarila značajne rezultate unutar nacionalnog pravosudnog sistema kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.
 
Osrvćući se na kritike iz izveštaja predstavnika Tribunala da je neizručenje Vjerice Radete i Petra Jojića nedostatak političke volje, Backović je ukazao da su u srpskom demokratskom društvu svi građani obavezni da u potpunosti poštuju odluke suda, koji je u tom slučaju zaključio da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje.


Politiku uslovljavanja koju vrši Haški tribunal prema Srbiji da ne poštuje odluke svog suda, Backović je ocijenio kao grubi primjer nepoštovanja osnovnog načela vladavine prava.
 
On je istakao da su u Srbiji svi, bez izuzetaka, dužni da poštuju odluke sudova te da sudovi u Srbiji donose odluke vođeni zakonom.


"Sudovi u Srbiji koriste dobro poznati mehanizam: primjena zakona prema činjeničnom stanju. Stara, dobra, nezavisna i nepristrasna primjena zakona", naglasio je Backović.
 
On je podsjetio da je, izuzev slučaja Radeta i Jojić, inače u Hagu optuženih za djela koja nisu propisana ni Statutom tribunala koji je propisao Savet bezbjenosti, niti srpskim Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom, Srbija u protekle 24 godine predala 45 optuženih.
 
Srbija je izručila Tribunalu 45 od ukupno 46 okrivljenih čija se predaja tražila, jer je jedan optuženi izvršio samoubistvo prije nego što je mogao biti predat tribunalu, podsjetio je pomoćnik ministra.


Takođe je ukazao da su skoro svi optuženi bili visoko rangirani zvaničnici što u vojsci, što u izvršnoj vlasti.
 
"To je jasan signal da je Srbija sarađivala sa Haškim tribunalom bez ikakvih kompromisa. Nisam siguran da se isto može reći i za bilo koju drugu državu", naglasio je Backović i dodao da je pored toga, Srbija je omogućila haškom tužilašvu slobodan pristup važnim dokazima koji se nalaze u našoj zemlji, kao što su dokumenti, arhivi i svjedoci.
 
Kada je u pitanju obaveza saradnje sa Haškim tribunalom, Srbija ga je ispunila i u pogledu zakonodavstva, ali i kroz implementaciju, naveo je pomoćnik mistra.
 
"Naše krivično zakonodavstvo je u potpunosti usklađeno sa relevantnim standardima i omogućilo je saradnju sa Haškim tribunalom bez izuzetka u vezi sa svim aktima koje je Savet Bezbjednosti predvideo Statutom tog suda kao ozbiljne međunarodne zločine. Na osnovu ovih zakona, Srbija je dokazala svoju posvećenost koja se jasno odražava u broju i činu okrivljenih koji su predati MKSJ", naglasio je Backović.
 
Na kraju obraćanja članovima SB, pomoćnik ministra pravde Srbije je još jednom da naglasio neospornu potrebu zajedničkog rada na promovisanju osnovnih vrijednosti i zajedničke saradnje i pomirenja u regionu.
 
"Vjerujem da se prekretnica buduće regionalne stabilnosti treba pronaći u naporima pojedinih zemalja u regionu, kao i u njihovom aktivnom, otvorenom, konstruktivnom dijalogu i saradnji", zaključio je Backović.

 

(Tanjug,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI