Stav vlasti u RS-u

Dodik: Naš interes nije NATO, od te alijanse nismo imali ništa

Hronika 18.10.17, 15:10h

Dodik: Naš interes nije NATO, od te alijanse nismo imali ništa
Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak - rekao je Dodik u intervjuu za RTRS

 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da, nakon usvajanja rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta, očekuje od svih predstavnika RS-a u bh. institucijama da prestanu bilo kakve aktivnosti u pogledu približavanja BiH NATO savezu.

 

-Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak - rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

 

Kaže da je dio scenarija da se ne učestvuje u radu Narodne skupštine i to da opozicija pobjegne od glasanja o rezoluciji o vojnoj neutralnosti.

 

- Rad NSRS se mjeri po tome da li imate većinu, a većina postoji. To što je neko sam sebe isključio ili nije došao na sjednicu, ne znači da je Skupština krnja. Ovo je parlament u punom kapacitetu - rekao je Dodik.

 

Tvrdi da su sinoćnja dešavanja u Narodnoj skupšini pokazala da je "destabilizacija RS kontinuiran posao vanjskih i unutrašnjih neprijatelja, koji su počeli napadima na njenog predsjednika, MUP, RTRS, a sada i Narodnu skupštinu RS".

 

Inzko: Vanjska politika je u isključivoj nadležnosti državnih institucija

 

Vanjska politika je u isključivoj nadležnosti državnih institucija, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko, komentirajući usvajanje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS.

- Kao konačni tumač civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir želim pojasniti, u vezi sa Rezolucijom koju je jučer usvojila Narodna skupština RS, da Mirovni sporazum, a samim tim i Ustav, imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NSRS. NSRS nema zakonske ovlasti da taj Sporazum tumači na način da nameće obaveze zvaničnicima na državnom nivou - naveo je Inzko u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Inzko, također, želi još jednom naglasiti da je, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI