Prve reakcije

Radončić o rezoluciji o proglašenju vojne neutralnosti RS-a: NATO put nema alternativu

Hronika 18.10.17, 15:00h

Radončić o rezoluciji o proglašenju vojne neutralnosti RS-a: NATO put nema alternativu
- Sad bi, po mom sudu, bilo najvažnije da aktiviramo MAP. Postoje, po meni, realne šanse da se i to u dogledno vrijeme napravi - ocijenio je Čolak

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) je danas u Sarajevu, upitan da prokomentira usvajanje rezolucije o proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, izjavio da je to sasvim sigurno antidejtonski čin.

 

- Ni više ni manje od toga ne mogu kazati, jer entiteti nisu zaduženi za ovu vrstu vanjske politike, za ovu vrstu odluka. U tom smislu mislim da je Narodna skupština RS preuzela ingerencije koje joj ne pripadaju po Zakonu o odbrani. Mislim da je to u sklopu jedne politike koja se vodi u odnosu na državu BiH, jedan u nizu pokušaja destabilizacije institucija BiH - kazao je Softić.

 

On misli da je to po svaku cijenu trebalo izbjeći.

 

- Vidjet ćemo kakve će biti reakcije u odnosu na ovo, ali ne doživljavam to kao nešto što pridonosi stabilizaciji političkih prilika u BiH - naveo je Softić.    

    

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak (HDZ BiH) je kazao da navedenu rezoluciju ne bi posebno komentirao, te da su on i stranka kojoj pripada apsolutno opredjeljeni, ne samo za evropske, nego i euroatlanske integracije.

 

- Duboko vjerujem da će ovaj čitav prostor jednog dana postati zaista dio tih integracija, jer sve stvari, čini mi se, da idu u tom pravcu. U razgovoru s kolegama iz RS-a oni ističu da tu svoju odluku, kad je u pitanju NATO savez, usuglašavaju s Republikom Srbijom. Ali ako malo bolje promatrate šta radi Srbija u posljednje vrijeme, čini mi se da Srbija jako dobro surađuje s institucijama NATO saveza - kazao je Čolak.

 

Dodao je da vjeruje da će se stvari odvijati u tom pravcu, te da će do toga „nama trebati još jedno izvjesno vrijeme“.

 

- Sad bi, po mom sudu, bilo najvažnije da aktiviramo MAP. Postoje, po meni, realne šanse da se i to u dogledno vrijeme napravi - ocijenio je Čolak.           

 

Delegat u Domu naroda državnog parlamenta i predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić je izjavio novinarima da NATO savez, NATO put i MAP, nemaju alternativu.

 

- Nakon 200 hiljada ubijenih, nakon genocida, bošnjačka zajednica i bošnjačke političke stranke će sigurno biti protiv bilo kakve vojne neutralnosti. Mi ćemo se čvrsto zalagati i vjerujemo da će doći vrijeme kada će Republika Srpska shvatiti da je Bosni i Hercegovini mjesto u NATO savezu - kazao je Radončić.

 

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojena je rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

 

Zasjedanju, koje je okončano rano jutros, nisu prisustvovali poslanici opozicije i Koalicije “Domovina”, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda, ali iz različitih razloga.

 

Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a su predlagali rezoliciju o strateškim ciljevima RS-a do 2023., dok su u “Domovini” ukazivali da Narodna skupština nema ovlaštenja da raspravlja o pitanjima odbrane, koja su regulirana na nivou BiH.

 

Drugačije mišljenje iz PDP-a

 

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti RS-a jedna vrsta "pokajničkog dokumenta, koji je u svojoj suštini manjkav i kontradiktoran“ - ocijenio je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Brčkalo.

 

-Upravo nas je SNSD svojim aktivnostima u proteklih 15 godina doveo pred vrata NATO-a, a sada jednom politikantskom rezolucijom pokušavaju izbjeći odgovornost za te svoje postupke - rekao je Brčkalo.

 

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI