U eksploziji bombe

Novinarka brutalno ubijena u automobilu: Prošle godine razotkrila najveću svjetsku aferu

Hronika 17.10.17, 07:52h

Novinarka brutalno ubijena u automobilu: Prošle godine razotkrila najveću svjetsku aferu
Pojedini političari su naveli da je nesumnjivo ubistvo povezano za izvještajima Galazie, a prema izvještajima lokalnih medija, ona je prije 15 dana prijavila policiji da dobija prijetnje smrću

 

Novinarka Daphne Caruana Galizia (53), koja je povela istragu "Panama papira" kojom je otkrivena korupcija na Malti, ali i korupcijski skandali širom svijeta i umješanost političara i visokih zvaničnika u offshore​ poslovanja, ubijena je juče u eksploziji bombe postavljene na njen automobil peugeout 108 u blizini njene kuće, piše Guardian.

 

Prema informacijama, prasak je bio toliko jak da je vozilo raznijeto u nekoliko dijelova koji su popadali po obližnjem polju.

 

Oštar kritičar

 

Blogerka čije je objave pratilo više ljudi nego lokalne medije, svojevremeno je od "Politika" dobila nadimak "jedna žena WikiLeaks​", pa se navodi da je blog smetao koliko vlastima, toliko i osobama iz podzemlja najmanje države Evrope.

 

Njena najnovija otkrića skrenula sa pažnju na premijera Malte Joseph Muscata, kao i dvojicu njegovih najbližih saradnika. Naime, prema navodima, svi su povezani sa offshore​ ​kompanijama i prodajom pasoša Malte, kao i uplatama vlade Azerbejdžana.

 

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju bombe u kojoj je Galizia stradala.

 

- U ovim momentima, dok je zemlja u šoku zbog tako užasnog napada, pozivam sve da obrate pažnju na svoje riječi, da ne prebacuju osude i da pokažu solidarnost - rekla je predsjednica Malte Marie Louise Coleiro Praca, dodajući da se obratila sigurnosnim službama za pomoć identifikacije počinilaca: "Svi znaju da je Galacia bila moj oštar kritičar, koliko politički toliko i lično, ali niko ne može da opravda ovakav varvarski čin na bilo koji način".

 

Nakon izbora koji su održani ovog ljeta, politički komentatori su se plašili povratka političkog nasilja koje je pogađalo Maltu tokom osamdesetih godina

 

Pojedini političari su naveli da je nesumnjivo ubistvo povezano za izvještajima Galazie, a prema izvještajima lokalnih medija, ona je prije 15 dana prijavila policiji da dobija prijetnje smrću.

 

Novinarka je objavila posljednju objavu u blogu u 14.35 sati juče, a eksplozija koja se dogodila u blizini njene kuće, prijavljena je neposredno nakon 15 sati. Iz policije je saopšteno da još nije identifikovano tijelo, a prema pojedinim izvorima eksploziju je čuo i jedan od trojice njenih sinova koji je bio kući, pa je istrčao na lice mjesta.

 

Ostatak teksta pročitajte u Oslobođenju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI