radi se o 'ulaganjima u džamije'

Zeman: Izvori iz Saudijske Arabije u velikoj mjeri finansiraju širenje radikalnog islama u BiH

Front 14.10.17, 18:10h

Zeman: Izvori iz Saudijske Arabije u velikoj mjeri finansiraju širenje radikalnog islama u BiH
Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može da izazove žarište vjerske netrpeljivosti

 

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri finansiraju izvori iz Saudijske Arabije.

 

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može da izazove žarište vjerske netrpeljivosti. 

 

"Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri finansiraju izvori iz Saudijske Arabije", rekao je Zeman, prenose beogradski mediji. 

 

On je nakon dvodnevnog samita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU. 

 

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin samita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tokom samita o problemima i evrointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regiona u Uniju treba podržati, podstaći i ubrzati. 

 

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju samita da se u potpunosti slaže sa idejom angažovanja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu nezavisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK. 

 

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna nezavisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija da u Prištini imenuje ambasadora. 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI