Nakon sastanka u vezi Nasera Orića

Dodik: Neophodno da se održi posebna sjednica Narodne skupštine u vezi s radom Suda i Tužilaštva BiH

Hronika 14.10.17, 14:00h

Dodik: Neophodno da se održi posebna sjednica Narodne skupštine u vezi s radom Suda i Tužilaštva BiH
U roku od 30 dana traže i da visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko dostavi izvještaj o svom radu Narodnoj skupštini RS

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je neophodno da se održi posebna sjednica Narodne skupštine u vezi s radom Suda i Tužilaštva i "praksom koju provode".

 

Nakon sastanka koji je sazvao u povodu oslobađajuće presude Naseru Oriću, kojem su prisustvovali zvaničnici RS-a iz vladajuće većine i boračkih udruženja, rekao je da je konstatovano da je neophodno produženje roka za održavanje referenduma u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i da se dopuni odluka o referendumskoj komisiji na bazi prethodno pribavljenje saglasnosti svih, posebno opozicije u RS.

 

-Pozivam opoziciju da podrži održavanje referenduma u RS-u, neophodnim izmjenama zakona, u roku od deset dana. Ukoliko te podrške ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u RS. U međuvremenu treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se osigura najmanje 500.000 potpisa za ovu inicijativu na prostoru RS - rekao je Dodik na konfereniciji za novinare u Banjoj Luci prenoseći zaključke ovog sastanka.

 

U roku od 30 dana traže i da visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko dostavi izvještaj o svom radu Narodnoj skupštini RS.

 

Dodik je iznio niz optužbi na rad pravosuđa BiH, optuživši Sud i Tužilaštvo za pristrasnost prema srpskim žrtvama rata.

 

Na sastanku je ocijenjeno da bi povlačenje srpskih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH bilo najbolje rješenje, ali samo ako dobiju podršku srpskih predstavnika u bh. organima sve do donošenja novih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

Zahtjevaju što hitnije donošenje zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, podržanih od srpskih predstavnika na nivou BiH, kojim bi se izbor sudija i tužilaca obavljao u okviru zakonodavnih tijela u BiH te da se do tada obustavi svako odlučivanje u institucijama BiH sve dok se ti zakoni ne usvoje.

 

Učesnici sastanka su stava da su "Sud i Tužilaštvo neustavni i antidejtonski, nametnuti od visoko predstavnika, podržani od dijela međunarodne zajednice i kao takvi neprihvatljivi za RS". Također, smatraju da "Sud i Tužilaštvo BiH ne doprinose pomirenju naroda te da bi takav rad pravosuđa BiH mogao da izazove nesagledive posljednice za opstanak BiH".

 

Navedeno je i da su Srbi u bh. pravosuđu osuđivani za genocid i najteže zločine, da je 41 Srbin optužen ili osuđen za ta krivična djela, a nijedan Bošnjak ili Hrvat.

 

-Pravosuđe BiH je Srbima dosad presudilo 1.728 godina zatvora ili 74 posto ukupno presuđenih slučajeva, Bošnjacima je taj procent 14 posto, a Hrvatima samo 11 posto – ustvrdio je, između ostalog, entitetski predsjednik prenoseći zaključke ovog sastanka.

 

Najavljeno da će se u roku od mjesec dana održati novi sastanak kako bi se sagledalo šta je provedeno od ovih zaključaka.

 

Na sastanak kod Dodika se nisu odazvali predstavnici Saveza za promjene, optuživši ga da izaziva i podstiče podjele te uzrokuje mržnju i sukobe svojim neodmjerenim i neprimjerenim javnim djelovanjem protiv onih koji iznose u javnost stavove s kojima se ne slaže.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI