Ministrica Zilha Ademaj o štrajku

Zahtjevi zdravstvenih radnika su nerealni! Imamo 15 miliona KM koje ćemo usmjeriti u povećanje plaća, ali...

Front 13.10.17, 13:49h

Zahtjevi zdravstvenih radnika su nerealni! Imamo 15 miliona KM koje ćemo usmjeriti u povećanje plaća, ali...
Mi ćemo plaće povećati za deset posto, bez obzira hoćemo li se dogovoriti sa sindikatima ili ne, s tim da ako u toku naredne godine dođe do povećanja prihoda u Zavodu zdravstvenog osiguranja, usmjeravat ćemo ih, između ostalog, i u povećanje plaća, kazala je Ademaj


Ministrica zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Zilha Ademaj nada se da će sastanak planiran za kasnije danas s predstavnicima tri kantonalna sindikata (Sindikat radnika u zdravstvu u KS, Sindikat doktora medicine i stomatologije i Sindikat KCUS-a) rezultirati dogovorom.   

 

- Namjeravamo s njima pokušati usuglasiti stavove, jer oni imaju potpuno različite zahtjeve. Stav Ministarstva i Vlade je jasan, imamo 15 miliona KM koje namjeravamo usmjeriti u povećanje plaća, više novca od toga nema. Ako se predstavnici tri sindikata uspiju dogovoriti na koji način ćemo povećati plaće, mi smo voljni to ispoštovati, ali ne možemo paralelno voditi pregovore s tri sindikata s potpuno različitim zahtjevima. Njihovi zahtjevi, gledani odvojeno, su svi nerealni - istaknula je.       

 

Pojasnila je da, ako bi se pojedinačno ispoštovali zahtjevi sva tri sindikata, zahtijeva mnogo više novca „što je nerealno i ne možemo taj novac naći u ovom trenutku“.

 

- Mi ćemo plaće povećati za deset posto, bez obzira hoćemo li se dogovoriti sa sindikatima ili ne, s tim da ako u toku naredne godine dođe do povećanja prihoda u Zavodu zdravstvenog osiguranja, usmjeravat ćemo ih, između ostalog, i u povećanje plaća - kazala je.

 

Ministrica Ademaj navodi da bi s raspoloživim novcem od 15 miliona KM satnica iznosila 2,5 KM uz, kako je kazala, sve ostale dodatke na plaću „koje smo priznali u maksimalnim iznosima u odnosu na federalni kolektivni ugovor“.       


U susretu s novinarima naglasila je da danas u štrajku nisu sve zdravstvene ustanove i da to ništa neće štetiti pacijentima te to okarakterizirala „više kao upozorenje“.    

 

- Mislim da su zdravstveni radnici, ili većina njih, dovoljno razumni da će nastaviti raditi svoj posao jer se njihovim neradom može ugroziti zdravlje i život pacijenata. Oni su toga svjesni i neće to sebi dopustiti  - istaknula je.  

 

Radnici u djelatnosti zdravstva na području Kantona Sarajevo stupili su jutros s početkom radnog vremena u generalni štrajk koji je organizirao Sindikat radnika u zdravstvu KS. Kako je ranije saopćio Štrajkački odbor tog sindikata, štrajk je organiziran radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika i u tom cilju postavili su određene zahtjeve. Njihov primarni zahtjev je povećanje satnice s 2,31 na 2,75 KM. Navode da tako pokušavaju da poprave socijalni status svih uposlenika u zdravstvu KS te naglašavaju da će ispoštovati sve što je „zakonodavac napisao da se mora raditi za vrijeme štrajka".

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI