PREDSTAVE IZ SVIH DIJELOVA REGIONA

Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet" u Banjaluci: Za početak priča o pozorištu Jazavac

Kultura 13.10.17, 12:42h

Međunarodni festival mladog glumca
- Ove godine uvodimo novine, pa će predstave biti odigrane i u drugim gradovima Republike Srpske. Imaćemo i razgovore sa glumcima kao i prethodnih godina...

Premijernim izvođenjem predstave "Pita li iko kako je meni?" 20. oktobra na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjaluci biće otvoren Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet".


Riječ je o autorskom projektu u režiji Stojana Matavulja, a u kreiranju predstave učestvuje kompletna glumačka ekipa koju čine Velimir Blanić, Snježana Mišić, Vladimir Đorđević i Ljubiša Savanović.


- Predstava je nastala na osnovu višemjesečnog istraživanja odnosa glumaca i publike, prvenstveno u Gradskom pozorištu "Jazavac". Na sceni ćemo progovoriti kako je zapravo raditi u ovom pozorištu, a samim tim u bilo kojem drugom teatru. Otvorićemo vrata mikrosistema pozorišta - kaže Ljubiša Savanović.


Publika će imati priliku da vidi komediju koja govori o fenomenu pozorišta, ali i o tome kako se naša sredina odnosi prema teatru.


- Odavno smo htjeli da ispričamo priču o Gradskom pozorištu "Jazavac", a sada je sazrela i došlo je pravo vrijeme da je postavimo na scenu. Publika će moći da pogleda jednu novu formu koja kod nas do sada nije rađena, a u predstavi će biti dosta elemenata stendap komedije - rekao je Savanović.


U programu "Zapleta", koji će trajati do 26. oktobra, biće izvedeno još pet predstava u takmičarskoj selekciji, kao i jedna u čast nagrađenih.


Selektor festivala je Dragana Đedović, studentkinja režije iz Banjaluke. Na repertoaru će biti predstave iz Banjaluke, Zagreba, Beograda, Trebinja, Novog Sada i Novog Pazara, a organizator festivala je Gradsko pozorište "Jazavac".


- Ove godine uvodimo novine, pa će predstave biti odigrane i u drugim gradovima Republike Srpske. Imaćemo i razgovore sa glumcima kao i prethodnih godina, te poseban osvrt na predstave iz Banjaluke. Publiku očekuju veoma kvalitetne predstave, a u toku festivala biće otvorena i jedna izložba - najavio je Savanović.


Dugogodišnja saradnja


- Stojan Matavulj je sa "Jazavcem" od početka, režirao je našu prvu predstavu "Oblik stvari". On sve godine prati rad našeg pozorišta i nova predstava je idealna prilika da na najljepši način nastavimo saradnju - kaže Ljubiša Savanović.


Subota, 21.10. u 20h


BITEF teatar/Centar za kulturu Tivat/Festival Maszk/Firchie Think Tank Studio
JAMI DISTRIKT


Nedjelja, 22.10. u 20h


Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci
Studentsko pozorište “Vlado Zeljković”
KRALJ IBI


Ponedjeljak, 23.10. u 20h


Banjalučko studentsko pozorište
MLIJEKO


Utorak, 24.10. u 20h


Beo Art 2015
U AGONIJI


Srijeda, 25.10. u 20h


Teatar EXIT
TAKSIMETAR


Četvrtak, 26.10. u 20h


Pozorišna trupa JOJ, EVO IH OVI
BETON MAHALA


Dodjela nagrada i predstava u čast nagrađenih


Pored toga, biće još dva programa u Banjaluci, a to su „Razgovor sa glumcima“ gdje će ugostiti Radoslava Milenkovića, Nikolu Pejakovića i Dragana Bjelogrlića. Prvi dan festivala u holu  pozorišta otvoriće i izložbu pozorišne fotografije „Na daskama II“ Jovana Vidakovića, fotografa iz Trebinja. Publika će moći da vidi izložbu do kraja novembra.

 

(BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI