Ultimatum iz Madrida

Španija dala Puigdemontu pet dana da razjasni je li proglasio nezavisnost

Front 11.10.17, 21:12h

Španija dala Puigdemontu pet dana da razjasni je li proglasio nezavisnost
U polusatnom govoru Rajoy je optužio katalonske zagovornike neovisnosti da pričaju "bajke", skreću u "radikalnost, neposluh i haos dosad neviđen u novijoj povijesti" Španije

 

Španska vlada dala je katalonskom čelniku Carlesu Puigdemontu rok od pet dana da razjasni je li proglasio nezavisnost Katalonije ili nije, izvijestila je u srijedu španlska novinska agencija Efe.

 

Ako Puigdemont potvrdi da je proglasio nezavisnost, dobit će dodatna tri dana da to ispravi. Ako to ne učini, bit će pokrenut članak 155 španskog ustava na temelju kojeg centralna vlada može ukinuti katalonsku političku autonomiju i preuzeti upravljanje nad pokrajinom.

 

Španski premijer Mariano Rajoy ocijenio je u kratkom televizijskom obraćanju u srijedu da je "vrlo važno da Puigdemont razjasni ostalim Špancima je li jučer proglasio nezavisnost ili nije" i upozorio je katalonskog čelnika da bi Madrid mogao aktivirati članak 155.

 

Nakon tog upozorenja Rajoya je opoziciona ljevica zasula kritikama poručivši mu neka posegne za političkim prijedlozima kako bi riješio krizu. Ljevica optužuje Mariana Rajoya da je direktno odgovoran za katalonsku krizu jer je na poticaj njegove Narodne stranke (PP) 2010. godine djelimično ukinut Statut autonomije Kataloniji.

 

Rajoy je odbacio različite ponude posredovanja između centralne vlade u Madridu i pokrajinske u Kataloniji kako bi se pronašlo rješenje za najtežu krizu u novijoj istoriji te zemlje jer smatra da nema mjesta medijaciji između zakona i nepoštivanja zakona.

 

"Posredovanje nije moguće između demokratskog zakona i neposluha, nezakonitosti", rekao je premijer konzervativne vlade obraćajući se zastupnicima španskog parlamenta pošto su u ponedjeljak katalonski zagovornici otcjepljenja pročitali izjavu o nezavisnosti.

 

U polusatnom govoru Rajoy je optužio katalonske zagovornike neovisnosti da pričaju "bajke", skreću u "radikalnost, neposluh i haos dosad neviđen u novijoj povijesti" Španije.

 

U rukama Puigdemonta je moć da stvari "vrati u zakonski okvir", poručio je Rajoy i svojim protivnicima pripisao odgovornost za sva zla koji pogađaju Kataloniju, sjeveroistiočnu pokrajinu Španije podijeljenu između pristaša neovisnosti i onih koji žele njezin ostanak u sastavu Španije.

 

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u utorak je obećao da će tu špansku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu "republiku" no istodobno je odgodio provedbu odluke kako bi se "pregovorima došlo do rješenja" s Madridom.

 

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI