Vodeći švicarski list 'opleo' po hrvatskoj predsjednici

Izjave Kolinde Grabar Kitarović o BiH su besmislice, Hrvatska se prema komšijama ponaša skroz neuračunljivo

Front 11.10.17, 19:30h

Izjave Kolinde Grabar Kitarović o BiH su besmislice, Hrvatska se prema komšijama ponaša skroz neuračunljivo
Naročito se apostrofiraju izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o deset hiljada terorista u BiH kao "besmislice" i to što potpaljuje sukob sa susjednom državom bez razloga

 

Vodeći švicarski list “Neue Zürcher Zeitung” (NZZ) objavio je vrlo oštru analizu položaja Hrvatske u Evropskoj uniji, kao i stanja hrvatskog društva, a izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o BiH ocijenili su “besmislenima”, prenosi Index.hr.

 

Premijer Andrej Plenković je prikazan kao neodlučni proevropski političar koji se više boji svoje stranke nego opozicije.

 

Tekst Andreasa Ernsta objavljen je pod naslovom “Hrvatska njeguje svoja neprijateljstva sa komšijama".

 

- Najnovija članica EU nakon četiri godine od pristupanja propustila je ispuniti očekivanja - konstatuje NZZ i dodaje da je Hrvatska trebala “preuzeti vodeću ulogu u regiji, a ona se svađa sa komšijama i unutar same sebe”, prenosi Index.

 

NZZ ističe da je Hrvatska razočarenje i u ekonomskom smislu i da je prosječni prihod po stanovniku 40 odsto evropskog prosjeka.

 

Kolinda neopterećeno pogoršava odnose s BiH

 

- Prema komšijama ova zemlja ponekad se ponaša skroz neuračunljivo - smatra švicarski list i navodi sukobe koje Hrvatska ima sa Slovenijom, Srbijom, BiH i Mađarskom.

 

Naročito se apostrofiraju izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o deset hiljada terorista u BiH kao "besmislice" i to što potpaljuje sukob sa susjednom državom bez razloga.

 

Kolindu Grabar Kitarović optužuju da ne uzima u obzir posebnu odgovornost Hrvatske kao supotpisnice Dejtonskog sporazuma za BiH te da je hrvatska predsjednica “neopterećeno odlučila ići u suprotnom pravcu”.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI