Roditelji, oprez

'Ovaj začin je ubio moju bebu': Imamo ga svi u kuhinji, a nismo ni svjesni da može biti smrtonosan!

Hronika 11.10.17, 19:20h

'Ovaj začin je ubio moju bebu': Imamo ga svi u kuhinji, a nismo ni svjesni da može biti smrtonosan!
Bio je potpuno zdravo dijete bez bilo kakvih problema. Počeo je da se guši kada je uzeo...

 

To što je nešto prirodno i zdravo, ne znači da u većim količinama ne može da bude smrtonosno. Ovo važi i za cimet o kome ste sigurno čuli hvalospjeve. Jedna majka odlučila je da podijeli sa svijetom srceparajuće iskustvo i upozori šta cimet u velikim količinama može da uradi.

 

Matthew Rader (4) uspio je da se u kuhinji dokopa ormarića sa začinima za koje roditelji često ne misle da su opasni za njihovu djecu i ostavljaju ih bez nadzora. On je uzeo kašiku mirišljavog začina i za tren oka se našao na podu krkljajući. Kada ga je majka Brianna pronašla on se gušio i doživljavao napad. Uspjela je da ga odvede u bolnicu, ali je bilo prekasno. Život malog Meatthewa se ugasio.

 

"Bio je potpuno zdravo dijete bez bilo kakvih problema. Počeo je da se guši kada je uzeo cimet. Izgledalo je kao da ima napad i samo se srušio", rekla je slomljena majka koja je riješila da poijdeli svoju priču sa roditeljima i upozori ih da ne prave grešku sličnu njenoj.

 

 

Jedan od internet izazova koji godinama postoji je "Cimet izazov" u kome je poenta da se proguta što veća količina cimeta i to zabilježi kamerom. Problem je u tome što je to jako teško i opasno. Cimet u prahu može da zatvori disajne puteve i dovede do gušenja jer je veliku količinu suhog praha teško progutati. Velika količina cimeta tako može da ošteti pluća i dovede do upala i infekcija.

 

Cimet sadrži cimetaldehid, sličan formaldehidu, koji može da izazove upalu sluzokože ukoliko se udahne kroz nos što je sastavni dio ovog izazova. Izaziva kašljanje, gušenje i povraćanje, a nerijetko i veliku žeđ jer dolazi do dehidratacije. Pneumonija, zapaljenje i prestanak rada pluća su samo neke od pojava, a može biti i smrtonosno kao što je to slučaj sa ovim dječakom.

 

"Cimet može da vas ubije i to je nešto o čemu djeca i stariji koji se odlučuju na ovaj izazov ne obraćaju pažnju", upozorila je Brianna.

 

 

Ona je na svom Facebook profilu stavila srceparajući status kojim je opisala kako se osjeća povodom gubitka.

 

"Neizmjerno sam zahvalna na svoj vašoj podršci. I svi ste zaista divni. Matthewevu priču sada CNN želi da prenese i da sve upozna sa rizikom. To pomaže da malo zacijelim slomljeno srce. Pomisao da priča moga djeteta može da spasi život nekog drugog mi mnogo pomaže. Mog Matthewa su mnogi voljeli i on je volio sve. Leti visoko moja bebo, mi te volimo više nego što se to riječima može opisati. Nedostaješ nam toliko da boli. Počivaj u miru moj mali slatki anđele", napisala je ona.

 

 

(Kurir.rs, DEPOO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI