SRBIJANSKI MEDIJI BRUJE/ SVE O PRVOJ DAMI TURSKE

Ko je (misteriozna) Erdoganova supruga Emina: Odbila je da se pokrije, pokušala da se ubije, a onda je šokirala svijet...

Nedjeljni magazin 11.10.17, 09:52h

Ko je (misteriozna) Erdoganova supruga Emina: Odbila je da se pokrije, pokušala da se ubije, a onda je šokirala svijet...
Emina Erdogan ima 62 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kom je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između savremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori

 

 


U zvaničnu posjetu Srbiji stigao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je sa sobom poveo suprugu Eminu. Dok se o njemu manje-više sve zna, informacija o prvoj dami Turske ima daleko manje, piše Kurir koji donosi opsežan tekst o Emini Erdogan.

 

 

Erdoganova supruga, s kojom je u braku već 40 godina, u početku nije učestvovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala.

 

Bila je to šesta godina vladavine turskog predsjednika. Turska, tada i dalje neokrnjenog Ataturkovog naslijeđa, nije dobro podnijela stajling Emine Erdogan. Tačnije, riječ je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti". Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vijesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.


Konzervativna braća

 

Emina Erdogan ima 62 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kom je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između savremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori).

 

Emina je rođena u Uskudaru, dijelu Istanbula. Arapskog je porijekla, najmlađe dijete i jedina kćerka u porodici sa petoro djece. Umjetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je prije mature, a sa 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči djevojkama njenih godina.


Emina je u jednom od rijetkih intervjua priznala da je to jako teško podnijela, te da je u jednom momentu pomišljala i na samoubistvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske i uopšte muslimanske žene u svijetu.

 

Budućeg supruga upoznala je na skupu potpore "Idealističkog ženskog udruženja" čija je bila članica, a vjenčali su se 1978. godine. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvijek nosi hidžab.

 

Za Erdogana se udala uz veliki otpor njegove majke, koja je insistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom djevojkom, što Emina nije htjela.

 

"Tajip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa nakon svađe sa majkom. Izgledao je kao duh", rekla je pomenuta spisateljica Juksel.

 

Emina i Redžep Tajip imaju četvoro djece, dvije kćerke i dva sina.

 

Preživjela je sve uspone i padove svog supruga, od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana (Erdogan je četiri mjeseca proveo iza rešetaka zbog izazivanja verske mržnje), pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.

 

 

Nastavak teksta čitajte na Kurir.rs.

 

(DEPO  PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI