Tradicionalna manifestacija

U Mostaru otvorene 'Šantićeve večeri poezije'

Kultura 10.10.17, 20:38h

U Mostaru otvorene 'Šantićeve večeri poezije'
Manifestaciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Aleksa Šantić za Mostar bio mnogo više od pjesnika, da je obilježio jedno vrijeme i proslavio ime grada

 

U Parku Alekse Šantića u Mostaru u utorak su svečano otvorene ''Šantićeve večeri poezije'' koje će trajati do 16. oktobra, a čiji programski sadržaji će se održavati na više lokacija u gradu.

 

Manifestaciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Aleksa Šantić za Mostar bio mnogo više od pjesnika, da je obilježio jedno vrijeme i proslavio ime grada.

 

- Aleksa Šantić je svojim pisanjem i svojim stanovištem pronosio ime ovoga grada i zbog toga mi slavimo Šantića, a slaveći njega želimo slaviti život, ljubav i sve ono što je lijepo u našem gradu - naglasio je Bešlić.

 

Svečanom otvaranju, uz brojne goste iz političkog, javnog i vjerskog života, prisustvovala je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

 

Ona je u svom obraćanju čestitala organizatorima što su uspjeli da očuvaju najstariju pjesničku manifestaciju u regiji te kazala kako je posebno raduje što se Šantićeve večeri poezije po prvi put organizuju na području cijeloga grada.

 

Govoreći o Šantiću, istakla je kako je to pjesnik koji je za sva vremena ovjekovječio svoju ljubav prema Mostaru i njegovim ljudima, da zaslužuje da ga se sjećamo i da mladim ljudima govorimo o njegovom liku i djelu.

 

- Ono što je Šantić ostavio iza sebe nema vremenski rok trajanja jer poruke koje nose njegova djela su poruke ljubavi, tolerancije i zajedništva - ocijenila je Mahmutbegović, poručivši kako mladi moraju znati ko je bio Aleksa Šantić, koje su njegove zasluge i šta je generacijama iza sebe ostavio.

 

Predsjednik mostarske ''Prosvjete'' Radivoje Krulj naglasio je kako se Mostar može ponositi Šantićevim večerima poezije, kazavši da Šantić ujedinjuje Mostar, ujedinjuje ljude svih vjera i nacija te svjedoči ljubav.

 

- Šantić je osjećao sve tuge i sve radosti svojih komšija i susjeda, i svih ljudi različitih vjera i nacija, i sabirao ih je u svome srcu u kome su umirale i vaskrsavale kao pjesme, kao pjesme koje znače bukvalno život vječni i koje su i danas svjedoci upravo budućeg života - naglasio je Krulj.

 

U sklopu manifestacije večeras će u Vladičanskom dvoru biti održana književna večer jednog od najboljih srpskih književnika, Mostarca Vladimira Pištala i promocija njegove knjige ''Sunce ovog dana – Pismo Andriću''.

 

Sedmodnevni program će biti nastavljen u srijedu predstavom Narodnog pozorišta Republike Srpske ''Sinovi umiru prvi'' koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Mostar.

 

Organizatori 98. po redu manifestacije "Šantićeve večeri poezije" su SPKD ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar i SPKUD ''Gusle'' iz Mostara.

 

Ulaz na sve programe je besplatan.

 

(Fena/aš)

BLIN
KOMENTARI