O SLUČAJU KATALONIJA/KOSOVO

Forin afers: Od svih načina da riješi problem, Španija je izabrala srpski...

Front 10.10.17, 14:06h

Forin afers: Od svih načina da riješi problem, Španija je izabrala srpski...
Španska vlada sada namjerava da ukine regionalnu katalonsku vlast ukoliko ona prihvati rezultate nedavo održanog referenduma za nezavisnost te španske pokrajine, baš kao što je to učinila Srbija sa kosovskom vladom 1990

Od svih načina na koji bi neka vlada mogla da riješi problem separatističkih težnji, izgleda da je španska vlada izabrala "srpski način", piše danas časopis "Forin afers".


Španska vlada sada namjerava da ukine regionalnu katalonsku vlast ukoliko ona prihvati rezultate nedavo održanog referenduma za nezavisnost te španske pokrajine, baš kao što je to učinila Srbija sa kosovskom vladom 1990, navodi "Forin afers".


Američki časopis piše i da je od 1. oktobra, kada je održan referendum, španska vlast uputila u Kataloniju veliki broj policajaca i vojnika, što, navodi, takođe podsjeća na reakciju nekadašnje vlade Srbije na kosovsku objavu nezavisnosti.


List navodi da za mnoge Katalonce sve to liči na spoljnu okupaciju teritorije, prije nego na legitimno prisustvo snaga reda zbog očuvanja mira.


Sa tim se slaže i predsjednik Katalonije Karles Pudždemon, kojem prijeti zatvor ako ostvari obećanje i proglasi nezavisnost Katalonije, piše Bloomberg.


Ako bude optužen za pobunu protiv vlasti, Pudždemon bi mogao da dobije kaznu do 15 godina zatvora. Međutim, tvrdi da je spreman da plati tu cenu.


- Ne bavim se svojim privatnim željama. Bavim se željama velikog dijela katalonskog društva i moram za to preuzeti odgovornost. Inače ne bih radio ovaj posao- rekao je on.


Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai smatra da u slučaju Kosova i Katalonije možda postoje paralele i sličnosti, ali je ključno različit kontekst i odnos snaga.


- Slučaj Katalonija odvija se u jednoj članici Evropske unije, a Srbija to ni dan danas nije. Takođe, za državu koja je postojala u vrijeme kada su se na Kosovu pojavili secionistički pokreti ne može se reći da je bila demokratija - kaže Morvai za Tanjug.


To je ogromna razlika i zato je teško sada insistirati na nekoj pravičnosti - zašto ovi mogu ovako, a oni nisu mogli onako, kaže ona, navodeći da se u tom kontekstu može govoriti i o slučaju Kipra, a ne samo o Kataloniji.

 

(Blic,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

 

Pogledajte bonus video sa DEPO TV

 

 

 

BLIN
KOMENTARI