Nakon Dodikove izjave

SDA osuđuje poziv da se kadrovi srpskog naroda povuku iz pravosudnih institucija

Front 10.10.17, 13:56h

SDA osuđuje poziv da se kadrovi srpskog naroda povuku iz pravosudnih institucija
SDA smatra da je to poziv, kako navodi, na flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji

 

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila poziv zvaničnika iz entiteta RS na čelu s Miloradom Dodikom da se kadrovi sprskog naroda povuku iz pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

 

SDA smatra da je to poziv, kako navodi, na flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji.

 

- Toga moraju biti svjesni i zvaničnici koji daju takve izjave, jer ako dođe u pitanje Dejtonski mirovni sporazum onda će biti dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, uključujući i entitete koji su nastali u Dejtonu.

 

Sud i Tužilaštvo BiH, kao i ostale pravosudne institucije u BiH moraju raditi svoj posao isključivo na osnovu ustava i zakona, na bazi utvrđenih činjenica i provedenih dokaza. Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati bez izuzetka - ističe se u saopćenju iz SDA. 

 

Također iz te stranke smatraju da nije moguće na osnovu političke, medijske i svake druge harange izdejstvovati sudsku presudu za ratne zločine.

 

- Nije moguće praviti vještačke balanse u suđenjima za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni u izvršenju ratnih zločina. Snage koje su vršile agresiju na međunarodno priznatu državu diljem Bosne i Hercegovine su sistematski počinile masovne zločine i genocid i to je bio metod u izvršenju agresije. Armija RBiH je branila BiH od agresije i sistematski je sprječavala i sankcionisala zločine - kaže se dalje u saopćenju SDA. 

 

SDA ističe da su jučerašnje izjave zvaničnika entiteta RS i Srbije "manifestacija politike koja ima za cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju historijske činjenice, unatoč brojnim rezolucijama UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde, Haškog krivičnog tribunala i Suda BiH".

 

- Takvi pokušaji nikada neće proći. Jedino se istinom i pravdom i suočavanjem sa činjenicama o ratu u BiH može izgrađivati povjerenje i napredak BiH i cijelog regiona - kaže se na kraju saopćenja SDA. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI