UKIDANJE DRAKONSKE MJERE ZA ULAZAK U EU

Vigemark i Štefanek: Iz Ustava RS-a potrebno ukinuti smrtnu kaznu

Front 10.10.17, 13:00h

Vigemark i Štefanek: Iz Ustava RS-a potrebno ukinuti smrtnu kaznu
U tom pogledu podsjetili su na obavezu vlasti u Republici Srpskoj da zvanično ukine član 11 Ustava Republike Srpske, čime bi se obezbijedila potpuna zabrana izvršenja smrtne kazne, kao simbol snažne predanosti vlasti zajedničkim evropskim vrijednostima

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek izrazili su nedvosmisleno protivljenje upotrebi smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima.

 

Vigemark i Štefanek su povodom Evropskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne istakli da bi trebalo da se BiH, kao punopravna članica Savjeta Evrope i potencijalna zemlja kandidat za članstvo u EU, u potpunosti povinuje zabrani smrtne kazne kao ključnoj evropskoj vrijednosti u polju ljudskih prava, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

 

U tom pogledu podsjetili su na obavezu vlasti u Republici Srpskoj da zvanično ukine član 11 Ustava Republike Srpske, čime bi se obezbijedila potpuna zabrana izvršenja smrtne kazne, kao simbol snažne predanosti vlasti zajedničkim evropskim vrijednostima.

 

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland juče su u zajedničkoj izjavi pozdravili globalni trend ukidanja smrtne kazne.

 

Takođe su se obavezali da će nastaviti da koriste sva sredstva na raspolaganju kako bi se borili protiv mučenja i drugih teških kršenja ljudskih prava u vezi sa primjenom i izvršenjem smrtne kazne.

 

UN su još 1966. godine preporučile ukidanje smrtne kazne, a godine koje su uslijedile obilježene su jačanjem međunarodnog pokreta koji se bori protiv ovakvog kažnjavanja ljudi, pa se sve više zemalja odlučuje na ukidanje ove kazne.

 

U zemljama EU 10. oktobar se obilježava kao Evropski dan borbe protiv smrtne kazne. Brisel se protivi smrtnoj kazni i njeno ukidanje se u zemljama članicama Unije smatra sastavnim dijelom poštovanja ljudskih prava i zaštite dostojanstva čovjeka.

 

(Srna,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI