za poginule selmu agić i editu malkoč

Mirni skup povodom godišnjice smrti studentica: Cvijeće na mjestu stradanja

Hronika 10.10.17, 12:41h

Mirni skup povodom godišnjice smrti studentica: Cvijeće na mjestu stradanja
Roditelj stradale Selme, Amir Agić kazao je da su organizirali mirne proteste da podsjete građane na stravičnu nesreću kako se ne bi više ponovila

 

Rodbina, prijatelji, studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas su polaganjem cvijeća na mjestu stradanja odali počast studenticama Selmi Agić i Editi Malkoč koje su prije godinu dana tragično stradale u saobraćajnoj nesreći.

 

Roditelj stradale Selme, Amir Agić kazao je da su organizirali mirne proteste da podsjete građane na stravičnu nesreću kako se ne bi više ponovila.

 

- Vođene postupka pred Sudom Kantona Sarajevo za svaku je osudu i teže nam je sada, nego prvi put. Prošlo je tačno godinu dana, a nije prošlo još ni pola suđena - naglasio je.

 

Dodao je da za njega nema kazne na koju bi mogli osuditi Sanjina Sefića, a koja bi vratila njegovu kćerku.

 

- Maksimalna kazna koju Sefić može dobiti je 17 godina ukoliko bude osuđen i bijeg iz države, što je za dva nevina života - ništa - zaključio je Agić.

 

Predstavnica neformalne grupe studenata Filozofskog fakulteta Lamija Spahić smatra da se sigurnosna situacija nije promijenila nakon nesreće te da je policija bila aktivna samo mjesec dana nakon tragične smrti dvije djevojke.

 

Također je naglasila da Sud KS-a i advokati ne izvršavaju svoje pravne dužnosti te da su suđenja do sada iz apsurdnih razloga bila odgađana.

 

- Ponovljeno suđenje jasno ilustrira nepoštovanje prema porodicama koje su ovaj proces morali ponavljati iznova - zaključila je.

 

Dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo kazao je da je vrlo teško navići se na smrt, posebno ako se radi o djevojkama koje su htjele da žive punoću onoga što mladost želi ostvariti.

 

- Nema više njihove vedrine i osmjeha kojeg su znale dijeliti sa svojim kolegama. Roditelji Selme i Edite nisu osjetili radost njihovih ocjena, uspomena sa studija, pričama o druženjima, radostima i teškim trenucima - zaključio je Fočo.

 

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

 

Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

 

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara ove godine izručen pravosuđu BiH.

 

Inače, suđenje u predmetu "Sanjin Sefić i drugi" počelo je 21. marta, ali je zbog proteka roka dužeg od 30 dana između dva ročišta, 17. jula počelo iznova.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI