USPON I PAD NAJVEĆEG HOLIVUDSKOG PRODUCENTA

Od najmoćnijeg čovjeka do oklevetanog siledžije: Oskari, uspjesi i trideset godina seksualnog zlostavljanja glumica

Showbizz 10.10.17, 11:52h

Od najmoćnijeg čovjeka do oklevetanog siledžije: Oskari, uspjesi i trideset godina seksualnog zlostavljanja glumica
- Spolja je sve izgledalo sjajno: Oskari, uspjesi, izvanredan kulturni uticaj. Ali stalna šuškanja da se loše odnosi prema ženama bila su, zapravo, njegova najveća brljotina – kazao je Gil

Jedan od najmoćnijih producenata Holivuda, Harvi Vajnstin (65), otpušten je iz sopstvene "Kompanije Vajnstin" (Weinstein Company) nekoliko dana pošto je "Njujork tajms" (The New York Times) objavio kako je decenijama seksualno maltretirao glumice i svoje žensko osoblje.


U pomenutom članku "Njujork tajmsa", objavljenom u četvrtak, na vidjelo su izašla brojna svjedočanstva nekih glumica i žena zaposlenih u "Kompaniji Vajnstin" o Harvijevom nedoličnom ponašanju, nepristojnim seksualnim ponudama, ali i podatak da je u posljednjih 30 godina platio na stotine hiljada dolara u vansudskim poravnanjima.


Vajnstinov bivši kolega iz "Mirakamksa", Mark Gil, opisao je Harvijev profesionalni uspon od producenta uspješnih nezavisnih filmova do holivudskog mogula:

 

- Spolja je sve izgledalo sjajno: Oskari, uspjesi, izvanredan kulturni uticaj. Ali stalna šuškanja da se loše odnosi prema ženama bila su, zapravo, njegova najveća brljotina – kazao je Gil.


Evo kako je Harvi Vajnstin prešao put od jednog od najmoćnijeg čoveka Holivuda do oklevetanog siledžije i napasnika bez posla.


1979.

Harvi sa bratom Robertom Bobom osniva filmsku producentsku kuću "Miramaks". Prije toga njih dvojica su radila kao koncertni promoteri.


1982.

 

"Miramaks" objavljuje prvi hit, komični muzički dokumentarac "The Secret Policemen's Other Ball".


1987.

Harvi se oženio sa Iv Čilton, koju je prethodne godine zaposlio kao svoju asistentkinju.


1989.

 

"Miramaks" objavljuje "Seks, laži i video-trake". Tada 26-godišnji reditelj Stiven Soderberg postaje najmlađi osvajač Zlatne palme u Kanu. Kasnije iste godine dva "Miramaksova" filma, "Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik" Pitera Grinaveja i "Veži me!" Pedra Almodovara, dobijaju od Američke komisije za cenzuru oznaku X (zabranjeno za maloljetne) i Vajnstin podnosi tužbu. Iako je slučaj odbačen, doveo je do uvođenja oznake NC-17 (zabranjeno za mlađe od 17).


Početak 90-ih

 

Prva tužiteljka: nepoznata. Bivša asistenktinja Boba Vajnstina, Keti DeKlesis, rekla je za "Njujork tajms" da je jedna devojka pod njenim nadzorom napustila kompaniju ubrzo nakon incidenta sa Harvijem. Žena je kasnije dobila vansudsku nagodbu.

 

1991.

 

Druga tužiteljka: Džesika Hajns. Glumica je prošle nedjelje tvitovala da je njena ponuda za prvi film povučena jer je odbila da se pojavi na probnom snimanju pred Vajnstinom u bikiniju. (Tvit je kasnije obrisala)


1991.

 

Treća tužiteljka: Loren Maden

Bivša radnica "Miramaksa" rekla je "Njujork tajmsu" da je Vajnstin od nje tražio da ga masira dok su bili u hotelima u Londonu i Dablinu.

 

1992.

 

"Miramaks" u novembru objavjuje "Igru plakanja" Nila Džordana. Film je imao pet nominacija i osvojio Oskara za scenario.

 

1993.

 

"Volt Dizni" je kupio "Miramaks" navodno za 60 miliona. "Dizni" je 2010. prodao "Miramaks" investitorima za 660 miliona dolara.

 

1994.

 

U maju "Miramaks" objavljue "Petparačke priče". Film dobija sedam nominacija za Oskara, Tarantino osvaja prvu statuetu za scenario. Prije toga "Priče" uzimaju i Zlatnu palmu u Kanu.

 

1997. januar

 

Tada 23-godišna Rouz Mekgauan ima neprijatan susret sa Harvijem u hotelskoj sobi na Sandens festivalu. Ubrzo dobija 100.000 dolara na ime nagodbe. Oktobra 2017. Rouz je tvitovala da ju je čelnik jednog studija silovao.

 

rouz-mekgoven

 


1997. mart

 

"Miramaks" osvaja prvog Oskara za najbolji film: "Engleski pacijent" imao je 12 nominacija a uzeo devet nagrada.

 

1997. decembar

 

"Miramaks" objavljuje "Dobrog Vila Hantinga" koji dobija devet nominacija za Oskara a osvaja dva: za scenario (Met Dejmon i Ben Aflek) i sporednu ulogu (Robin Vilijams).

 

oko 1997.

 

Peta tužiteljka: Ešli Džad

 

Dok je snimala "Poljubi djevojke" Ešli je pozvana u Harvijevu hotelsku sobu, navodno na poslovni razgovor. Međutim, našla ga je obučenog u bademantil. Džadova je pričala o incidentu oktobra 2015. za "Verajeti" (Variety) ali je tada odbila da imenuje krivca.


1998.

 

Šesta tužiteljka: Zelda Perkins

 

Prema pisanju "Nujork tajmsa", asistentkinja u "Miramaksu" u Londonu, tada 25-godišnja Zelda, kritikovala je Harvija zbog njegovih komentara i nabacivanja. Onda je "Miramaks" navodno poslao advokata Stiva Hatenskog da dogovori nagodbu.

 

1999. mart

 

"Miramaks" osvaja 10 Oskara: sedam odlazi "Zaljubljenom Šekspiru" (za najboji film i glumicu, Gvinet Paltrou) a dva Beninjijevom "Život je lep".

 

1999. avgust

 

Za svoj prvi broj časopisa "Talk", Vajnstin stavlja na naslovnicu Gvinet Paltrou. Glumica je fotografisana u donjem vešu, halterima i biču za S&M. Kasnije je izjavila: "Bilo je nekih usluga koje je Vajnstin tražio od mene koje nisu bile izrabljivačke ali ne nužno korisne za mene koliko za njega".

 

gvinet-paltrou

 

Ostatak pročitajte na Blic.rs

 

(Blic,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

 

BLIN
KOMENTARI