ŽIVE U IDEALNIM USOVIMA, ALI DA LI JE TO ZAISTA TAKO

Srećna Nova, Iju: Prvi srpski film koji se snima u cjelosti u Kini

Mediji 09.10.17, 22:05h

Srećna Nova, Iju: Prvi srpski film koji se snima u cjelosti u Kini
Za razliku od drugih migranata, koji putuju svuda po Kini u potrazi za poslom i jedva čekaju da odu svojoj kući tokom praznika iz mračnih i ružnih fabrika, fabrike u Ijuu su malo drugačije. Svi su odlično plaćeni, imaju besplatan smještaj i hranu i ne odlaze u svoja mjesta

Mladen Kovačević (38) autor je prvog srpskog filma koji će se u cjelosti snimati u Kini. Riječ je o dokumentarcu "Srećna Nova, Iju" (Merry Christmas, Yiwu) smještenom u ovaj čudesan grad u provinciji Džeđang na jugoistoku Kine.


- U gradu Ijuu nalazi se više od 600 fabrika koje proizvode novogodišnje ukrase za cijeli svijet. Jedan je od najrazvijenijih kineskih gradova, djeluje kao kineski Dubai, na ulicama su "maseratiji" i "ferariji", plate radnika u fabrikama su između 600 i 1.500 evra. Pominjem to jer je perspektiva autora koji dolazi iz istočne Evrope i Srbije i snima film u Kini drugačija od autora koji bi došao iz zapadne Evrope i koji se uglavnom oslanja na iste stereotipe: teme velike populacije, jeftine radne snage, smoga. Autori iz ovog drugog dijela svijeta u Kinu odlaze u potrazi za zanimljivim pričama – kaže za „Blic” Mladen Kovačević, reditelj dokumentaraca "Zid smrti i tako to" i "Anplagd" .


On je odlučio da se u filmu, koji finansira Filmski centar Srbije, a radi se u koprodukciji Srbije, Francuske i Belgije, bavi radnicima iz fabrika novogodišnjih ukrasa. Oni kao da žive u nekom paralelnom univerzumu, smatra Kovačević.

 

capture2


- Iju je jedan od gradova gde se ekonomija vrlo brzo razvija. Najpoznatiji je po tržnom centru sa više od 75.000 prodavnica i to je najveći tržni centar na svijetu. Skoro svaki ukras koji vidimo na jelkama u Njujorku, Moskvi ili Beogradu, pravi se u Ijuu. U Kini ima na stotine dijalekata, radnici u jednoj fabrici su uglavnom iz istih regiona i to stvara neku vrstu surogata za normalnu porodičnu atmosferu. U tim fabrikama rade najbolji prijatelji, upoznaju se momci i djevojke... Za razliku od drugih migranata, koji putuju svuda po Kini u potrazi za poslom i jedva čekaju da odu svojoj kući tokom praznika iz mračnih i ružnih fabrika, fabrike u Ijuu su malo drugačije. Svi su odlično plaćeni, imaju besplatan smještaj i hranu i ne odlaze u svoja mjesta.


Međutim, u filmu će biti primjetan i ironičan, blagi otpor, priča o bajci u kojoj nije baš sve tako bajkovito.


- To na prvi pogled zaista djeluje idealno, naročito kada uporedimo uslove sa Srbijom i najvećim dijelom Kine, ali da li je taj život uistinu život kakav prija svakom od tih radnika, to je ono čime ću se baviti u filmu – poručuje Mladen.


Uvodni snimci načinjeni su u aprilu, a glavni dio biće snimljen sljedećeg ljeta.


- Pošto proizvodnja traje tokom cijele godine, vrhunac dostiže u ljetnjim mjesecima a i nekako je najzabavnije snimati tada. Iju se nalazi 200-300 km od Šangaja i skoro je tropska klima, pa je naročito zanimljivo snimati pod takvim vremenskim uslovima izradu kapa za Djeda Mraza i novogodišnjih ukrasa koji se, inače, svi prave ručno – zaključuje Kovačević.

 

Premijera filma planirana je za kraj 2018. ili početak 2019. godine.

 

(Blic,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI