Stara oprema, čekanja, nedostatak kadra...

Ministrica Ademaj o zdravstvu u KS: Imamo višak internista i stomatologa, a manjak pedijatara...

Front 09.10.17, 13:57h

Ministrica Ademaj o zdravstvu u KS: Imamo višak internista i stomatologa, a manjak pedijatara...
Sve zdravstvene ustanove su, dodala je Ademaj, ostvarile veće prihode u odnosu na 2015., čime su iskazale pozitivno poslovanje

 

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo dali su pozitivno mišljenje svim kantonalnim zdravstvenim institucijama za njihov rad i finansijsko poslovanje u 2016. godini.

 

To su Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Apoteke Sarajevo, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za bolesti ovisnosti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Psihijatrijska bolnica, Zavod za medicinu rada, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu te Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj je u izlaganju kazala da su najveći problemi u ovim institucijama zdravstva zastarjela opremu, čekanja i nedostatak kadra. Navela je da postoji višak stomatologa i internista, a manjak pedijatara, radiologa i orintologa i oftalmologa.

 

Ističe da su izvještaji o radu svih institucija dostavljeni u zakonom utvrđenom roku s propisanom metodologijom, kao i mišljena revizora koja su pozitivna, osim za Dom zdravlja koji je suzdržan jer nisu rezervirali sredstva za tužbe uposlenika za neisplaćene plaće.

 

Ademaj naglašava da je u svim institucijama izvršen program rada s određenim odstupanjima, jer je u nekim ustanovama bio povećan broj izvršenih usluga, posebno u laboratorijama.

 

Sve zdravstvene ustanove su, dodala je, ostvarile veće prihode u odnosu na 2015., čime su iskazale pozitivno poslovanje.

 

Naglasila je da prihodi ostvareni u 2016. na nivou primarne zdravstvene zaštite iznose 144.715.000, a bolničke ustanove 6.182.000 KM.


- Iskazana dobit je 1.135.000 KM, o čega 931.000 u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i 204.000 KM za Psihijatrijsku bolnicu i Zavod za bolesti ovisnosti - kazala je Ademaj.

 

Također, u 2016.  bilo je 3.206 uposlenih, od čega je medicinski kadar 2.555 i nemedicinski 651. Ministrica smatra da je zadovoljavajući odnos medicinskog i nemedicinskog kadra, dok je najnepovoljniji u ambulanti MUP-a.

 

Pojašnjava da najveće učešće u troškovima čine plaće, čak 86 posto, najviše u Ambulanti MUPKS-a taj broj iznosi čak 92 posto. Prosječna neto plaća u ovim institucijama iznosila je 1.212 KM.

 

Zastupnik Naše stranke Edin Forto smatra da zdravstvene institucije nisu razvrstane na komercijalne i neprofitabilne, navodeći da bi Apoteke Sarajevo trebale raditi po tržišnim principima.

 

- Sve privatne apoteke u Sarajevu bi propale da rade kao Apoteke Sarajevo. Očekujem puno više od njih - naglasio je Forto.


Zastupnica SDP-a Segmedina Srna-Bajramović ocijenila je da se veliki dio izvještaja odnosi na nebitne informacije. 


- Ako nema posljedica na negativne izvještaje nezavisnih revizora, onda se postavlja pitanje čemu njihove usluge - kazala je.

 

Također je dodala da svaka potreba za novim zapošljavanjem ne prati finansiranja te da postoji nesklad između Zavoda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih institucija.

 

Samostalni zastupnik Goran Akšamija pohvalio je rad uposlenika Doma zdravlja koji se nalaze na prvoj liniji zdravstvenog fronta te da daju svoj maksimum.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI