TAČKA PREKO KOJE RS NEĆE PREĆI

"Ovo je krah pravde": Odluku Suda BiH o oslobađanju Nasera Orića zvaničnici iz Srspke smatraju katastrofalnom

Front 09.10.17, 13:05h

- Ovo je u principu referendum o pravosuđu u BiH, jer ovakva presuda najavljuje krah pravosuđa BiH - rekao je Stevandić.

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Nedeljko Mitrović.


Komentarišući presudu Suda BiH, kojom je muslimanski ratni komandant Srebrenice, Naser Orić, oslobođen po svim tačkama optužnice, Mitrović je rekao da ovako katastrofalna presuda znači "smak pravosuđa u BiH".


Mitrović kaže da oslobađanje Nasera Orića predstavlja "dno dna" i da onda više nema potrebe za procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, jer će poučeni ovim iskustvom svi biti oslobođeni.


- U slučaju presude Naseru Oriću dominirala je politika, jer u ovom slučaju postoji sasvim dovoljno dokaza za osuđujuću presudu - zaključio je Mitrović.


Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, smatra da nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću u Srpskoj nije potreban nikakav referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je ovo dovoljno da se konstatuje krah pravosuđa BiH.


- Ovo je u principu referendum o pravosuđu u BiH, jer ovakva presuda najavljuje krah pravosuđa BiH - rekao je Stevandić.


Prema njegovim riječima, tamo gdje je svima jasno u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i međunarodnoj zajednici da postoje nesporni zločini, imena žrtava, brutalnosti i sve ono što se povezuje sa najnegativnijim ratnim dešavanjima - ne vrijedi za Sud BiH.


- Ali, zato su spremni da tamo gdje ne postoje nikakvi dokazi, nikakvi materijalni pokazatelji pokrenu lavinu optužbi i postupaka da bi se svakom iole značajnijem Srbinu sudilo ili Sud koristio kao metod političkog i svakog drugog pritiska - zaključio je Stevandić.


Banjalučki advokat Milan Petković rekao je da ne bi smjela opstati presuda Suda BiH koji je prvostepeno oslobodio komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.


Petković, koji je i šef pravnog tima Ujedinjene Srpske, rekao je da je, prema informacijama iz javnosti, dokazima izvedenim u toku prvostepenog postupka sigurno osnovano da se Oriću i Muhiću izrekne osuđujuća presuda.


On je dodao da je uvijek teško komentarisati presude dok se ne pogledaju detalji presude u kojima su razlozi zbog čega su optuženi oslobođeni, te izrazio nadu da će Tužilaštvo BiH sačiniti žalbu na ovu presudu kvalitetno i savjesno, te ukazati na sve propuste ukoliko ih je bilo kod prvostepenog suda.


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, izjavio je da je očigledno da Sud BiH ne interesuje činjenica da je hiljade nevinih Srba ubijeno u Podrinju te zato oslobađa komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića koji je trebao da bude na doživotnoj robiji zbog svojih zlodjela.


Lukač je rekao da Sud BiH apsolutno ne tretira srpske žrtve u proteklom ratu, posebno u Podrinju gde je ratni zločinac Orić počinio ratne zločine nad srpskim cvilima.


On je naglasio da svi u Podrinju znaju šta se i na koji način desilo, ali da Sud BiH ne želi da dokaže sve činjenice.


- Činjenica je da su hiljade ljudi ubijeni na podmukao način, među njima žene, djeca i civili. Ali, danas očigledno to ne interesuje nikoga u Sudu BiH i oslobađa čovjeka koji treba da bude na doživotnoj robiji - rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

 

 

(BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI