VIDEO/ ARHIVCI SNIMCI I SJEĆANJA NA POČETKE

Ovo je životna priča Donne Ares: Zvali su je 'Kraljica Balkan žurke', pokušala je sve, baš sve da bi još živjela...

Nedjeljni magazin 07.10.17, 21:21h

Ovo je životna priča Donne Ares: Zvali su je 'Kraljica Balkan žurke', pokušala je sve, baš sve da bi još živjela...
Azra Kolaković 1997. godine prvi put nastupa na "Dori" pod imenom Donna Ares. Iste godine s pjesmom "Kazna" odnosi pobjedu na Bihaćkom festivalu, nakon čega počinje uzlazna putanja njene regionalne karijere

 


Azra Kolaković, vrsna kantautorica, muzikom se počinje baviti još kao dijete. Imala je sreću i odrastala u muzičkoj porodici te od svojih najbližih dobijala podršku za svoja muzička određenja. Bila je izuzetan talenat, a na muziku je gledala veoma široko, ne postavljajući nikakve granice, pa je samim tim bila posebna i veoma cijenjena. 


Životnu priču Donne Ares pogledajte u prilogu Hayat TV-a:



Od 14. godine nastupa samostalno s grupom "Camino Verde", a već od 16. godine piše svoje prve tekstove i snima prvu pjesmu. 


Uvijek je bila posebna i drugačija, kaže direktor prvog Bihaćkog festivala, čija je Donna bila pobjednica.


Azra Kolaković 1997. godine prvi put nastupa na "Dori" pod imenom Donna Ares. Iste godine s pjesmom "Kazna" odnosi pobjedu na Bihaćkom festivalu, nakon čega počinje uzlazna putanja njene regionalne karijere.


Zadovoljna i inspirirana, već naredne godine snima svoj prvi album "Ti me više ne voliš" s producentom i životnim partnerom Džavidom Ljubovcijem


Donna je oduvijek bila žena koja je imala jasne stavove i ciljeve. Bila je sklona promjenama, pa i onda kada bi drugi negirali njene postupke, ona bi im ostajala dosljedna. Do tada velika rokerica, kao bunt svima onima koji negiraju njen iskorak ka folk muzici, 1999. godine snima duet s Halidom Bešlićem "Sviraj nešto narodno" koji postaje mega hit.


Donna će još dugo ostati u folk muzici, stvarajući sjajne pjesme i bilježeći značajne uspjehe. 


Stvarat će ih iz ljubavi, za ljubav sebi, ali i svima onima koji istinski uživaju u muzici.Ova ambiciozna mlada žena bila je predana poslu kojim se bavila. Oni koji su je poznavali kažu da je znala satima sjediti za klavirom kada joj dođe inspiracija. To su bili trenuci kada bi često znala osvanuti uz crno-bijele tipke, sve dok ne bi završila svoju misao. 


S druge strane, Kraljica Balkan žurke, kako su je fanovi zvali, na nastupima je bila energična i davala bi dio sebe onima koji su došli uživati u njenoj muzici.


Nažalost, sav uspjeh, trud i popularnost, 2015. godine padaju u drugi plan, jer će se Donna naredne tri godine boriti s teškom bolesti.


Za nju je ovo na početku bio veliki šok, a onda odlučuje ne posustati, boriti se i svojom borbom postati primjer ženama sa sličnim problemom, te poslati poruku kako nikada ne treba odustati.


Bile su ovo tri teške godine. Nije se lavica predavala, svakodnevno je plela, slikala i šta sve ne, kako bi povratila osjećaj u prste. 


Donna, kroz svoju borbu, koju odlučuje svakodnevno dijeliti na društvenim mrežema, postaje inspiracija mnogim ljudima koji su se suočavali s istom bolešću.


Uz svu borbu koju proživljava, odlučuje osnovati fondaciju kako bi pomogla i drugima, pa s prijateljima organizira donatorsku večer.


Istu noć objavljuje da će održati koncert, u što mnogi nisu mogli vjerovali, no kako su nekad vjera, nada i upornost jači od bilo čega, Donna 16. aprila 2015. godine nastupa u Zetri s velikim brojem svojih prijatelja.


Donna je, kako već rekosmo, svojim primjerom bila primjer drugima, a svoju borbu istovremeno je odlučila pretočiti u knjigu nazvanu „Soba za nikoga“. Hrabrost i odlučnost žene da uspije u svojoj borbi bila je ogromna. Ta njena jaka želja očitovala se kroz sve primjere. 10. novembra 2015. godine, u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, Donna je promovirala svoju knjigu. Vijećnica je bila ispunjena do posljednjeg mjesta ljudima koji plaču, s nevjericom slušaju izlaganje o tome da se život može promijeniti u jednom trenutku.


Donnina borba i dalje traje, pa ona odlučuje život nastaviti u Danskoj i posvetiti se potpuno drugom načinu života, no kako je oduvijek podržavala mlade telentirane ljude, tako i ovaj put pristaje sarađivati s mladim Samirom Alebićem i zajedno s njim čini dio Dio tima u showu Hayat televizije, te piše sjajnu pjesmu „Prodala si ljubav“, nekoliko dana pred odlazak u Dansku.


Ovaj show bio je još jedan trijumf vrsne autorice. Pjesma "Prodala si ljubav" osvaja prvo mjesto.


Donna je do posljednja dva mjeseca živjela u Danskoj, a kada joj se, nažalost, karcinom treći put vratio svoje posljednje dane odlučuje provesti u rodnom gradu.


Ovog oktobra Donna je izgubila svoju bitku. Odvažna Bišćanka, sjana kantautorica, ostat će upamćena po svojim djelima. 


U srijedu je u Bihać došao veliki broj njenih prijatelja, kolega, fanova kako bi prisustvovali posljednjem ispraćaju.


Bihać je tog dana bio obavijen tišinom. Porodica, prijatelji, nastavnici, sugrađani sa suzama su se prisjećali svoje Donne.


Bila je simbol ovog grada, u emotivnom obraćanju izjavio je gradonačelnik Bihaća.Na groblju Humke u Bihaću, Donnu je ispratio veliki broj ljudi.


Suze, bol i samo lijepe riječi o njoj...


Naša Donna živjet će još dugo kroz svoje pjesme, jer tamo gdje prestaju riječi, muzika nastavlja.

 

(Hayat/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI