Osnivaju fondacije i pišu knjige

Natjecanje u milijardama: Pogledajte ko su trenutno najbogatije žene svijeta...

Lifestyle 07.10.17, 14:03h

Natjecanje u milijardama: Pogledajte ko su trenutno najbogatije žene svijeta...
Supruga pokojnog Stiva Džobsa, odvela je njegovo naslijeđe na sasvim novi nivo

 

U svijetu najbogatijih ljudi, promjene na listi su ponekad česte, a ponekad sasvim neprimjetne. Ipak, kada se radi o bogatstvima koja su procijenjena na nekoliko milijardi dolara, teško je preteći nekoga na listi najbogatijih, osim ukoliko ne dođe do nekih neočekivanih okolnosti.

Sa druge strane, svjetska berza i tržište uopšte su jako promjenljivi ovih dana, tako da imperije vrlo lako rastu i padaju.

Najbogatija žena svijeta, Lilijen Betenkur preminula je prošle nedjelje u svom domu u Parizu. Njena šezdesetčetvorogodišnja ćerka će zauzeti njeno mjesto na listi najbogatijih žena svijeta i naći će se u društvu dama koje vladaju imperijama poznatim u cijelom svijetu.

 

Pogledajte listu:

 

Fransoaz Betenkur Mejers

 

Trenutna vrednost: 43.3 milijarde dolara

 

Kao jedino dijete Lilijen Betenkur, Fransoaz Betenkor Mejers ne samo da je naslijedila cijelo L’Oreal bogatstvo, već i poziciju svoje majke na listi najbogatijih žena na svijetu.

Ova dama poznata je po činjenici da svakoga dana po nekoliko sati provede svirajući klavir. Ona je takođe napisala dvije knjige – studiju Biblije u pet tomova i genealogiju grčkih bogova. Uglavnom živi povučenim životom, van reflektora i javnosti. 

 

Alis Valton

 

Trenutna vrijednost: 37.9 milijardi dolara

 

Nasljednica imperije Walmart kratko je držala titulu najbogatije žene na svijetu tokom prošle nedjelje. Ona je jedina ćerka osnivača Walmart korporacije, Sema i Helen Valton, ima 67 godina i ne učestvuje u vođenju svoje mega imperije.

 

Kada je imala samo deset godina, ona je štedjela svoj džeparac kako bi kupila reproduciju čuvenog Pikasovog djela Blue Nude. Danas, njena privatna umjetnička kolekcija procjenjuje se na nekoliko miliona dolara, a takođe se bavila uzgojem konja na svom posjedu u Teksasu, koji je skoro prodala po cijeni koja nije otkrivena javnosti.

 

Žaklin Mars

 

Trenutna vrijednost: 31.8 milijardi dolara

 

Nasljednica američke kompanije koja se bavi proizvodnjom slatkiša Mars, koju je osnovao njen deda Frenk Mars, ova dama stara 77 godina je poznata kao filantrop. Ona je takođe ljubitelj konja i obožava lov na lisice.  

 

Suzan Klaten

 

Trenutna vrijednost: 22.5 milijardi dolara

 

Suzan Klaten je najbogatija žena Njemačke. Ćerka Herberta i Johane Kvandt, ona je naslijedila 50 % udjela u hemijskoj kompaniji Altana AG kada su njeni roditelji preminuli, dok zajedno sa bratom posjeduje i skoro 50 % udjela u kompaniji BMW. 2009.godine, Klatenova je bila žrtva prevare, kada je nasamario Helg Sgarbi, zbog kog je ostala bez 6.2 miliona britanskih funti. Navodno, on je nju prevario kao vid osvete zbog robovlasničkih fabrika kojima je upravljao njen otac.

 

Loren Pauel Džobs

 

Trenutna vrijednost: 17.6 milijardi dolara

 

Supruga pokojnog Stiva Džobsa, odvela je njegovo naslijeđe na sasvim novi nivo. Ona je osnovala Emerson Collective, organizaciju koja se bori za socijalne reforme i očuvanje planete. Ona je takođe osnovala i College Track inicijativu, koja pomaže studentima da steknu bolje obrazovanje, ako sami nemaju dovoljno novca za to. 

 

(Danas.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

BLIN
KOMENTARI