Poznati glumac u Zagrebu

John Malkovich: Kada sam došao u Bosnu, svi su mi rekli da sam Bosanac

Kultura 07.10.17, 09:01h

John Malkovich: Kada sam došao u Bosnu, svi su mi rekli da sam Bosanac
Malkovichev glazbeni recital 'Izvještaj o slijepima' prvi je događaj u nizu od 14 koncerata u okviru programa 'Lisinski subotom'

 

Proslavljeni američki glumac, redatelj, producent i modni dizajner John Malkovich u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski najavio je svoju zagrebačku izvedbu "Izvještaja o slijepima" te progovorio o svom porijeklu te odnosu sa ocem i djedom, javlja Anadolija, a prenosi N1.

 

Malkovichev glazbeni recital "Izvještaj o slijepima" prvi je događaj u nizu od 14 koncerata u okviru programa "Lisinski subotom".
Večeras će u Lisinkom, uz Malkovicha kao pripovjedača, na rogu nastupiti Radovan Vlatković, Anastasya Terenkova na glasoviru te Varaždinski komorni orekstar pod ravnanjem dirigenta Alvisea Casellatija.

 

Johnu Malkovichu sutra je ovo prvi nastup u Zagrebu, ali prije je nastupao nekoliko puta u Dubrovniku. Riječ je o komadu kojega je prije tri godine Malkovich napravio u suradnji sa ruskom pijanisticom, a izvodi ga sa Anastasyom Terenkovom.

 

Riječ je o adaptaciji baziranoj na Schnittkeovom Koncertu za glasovir i gudače te na djelu argentinskog novelista Ernesta Sabata "O junacima i grobovima", odnosno dijelu te novele "Izvještaj o slijepima" kojega će Malkovich recitirati uz glazbnu pratnju.

 

Malkovich je kazao kako nema formalog obrazovanja u glazbi, ali kaže kako je svirao tubu i gitaru po sluhu te kako voli slušati razne glazbene forme.

 

Nakon pitanja o samom djelu kojega će sutra izvesti u Lisinskom, novinari su se neizbježno referirali na Malkovichevo porijeklo o koje se, kako sam umjetnik kaže, mogu otimati i Hrvati i Bosanci i Crnogorci, ali prije svega, poručio je kako se osjeća kao Amerikanac jer je rođen u Americi.

 

"Jučer sam posjetio navodno selo rođenja mog djeda, ali ne znam je li to točno jer mi je puno toga rečeno o mojim precima. Moj otac o svom je ocu uvijek govorio kako je bio najveći lažac na svijetu, pa je tako lagao i o našem porijeklu", kazao je Malkovich.

 

Prisjetio se kako mu je majka neko vrijeme nakon prerane smrti oca kazala kako je pogrešno napisano u nekim novinama da je Malkovich porijeklom iz Hrvatske, već mu je kazala kako mu je djed iz Crne Gore.

 

"Kada sam došao u Bosnu, svi su mi rekli - Zašuti, ti si Bosanac!", kazao je.

 

Dodao je kako za njega odrasti u Americi znači biti Amerikanac te kako je većina njegovih sugrađana u djetinjstvu po djedovima bila odnekud.

 

"Moji djed i baka nisu htjeli da njihova djeca nauče srpsko-hrvatski, uvijek su negdje u kutu razgovarali tim tajnim jezikom. Nikad nisam imao jaku obiteljsku vezu, prije svega moj otac i djed nisu imali dobre odnose jer je moj djed tjerao oca da radi u rudniku, što otac nije htio", kazao je Malkovich.

 

Malkovich je kazao kao često ljetuje na hrvatskoj obali i kako ne poznaje dobro unutrašnjost zemlje.

 

John Malkovich sa "Izvještajem o slijepima" na turneji je od 2015. godine kojeg ove godine, nakon gostovanja diljem svijeta, izvodi u Italiji, Makedoniji, Belgiji, Španjolskoj i Hrvatskoj.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

 

 

BLIN
KOMENTARI