ŠNJEGOTA PISMOM UPOZORAVA NSRS

RS nakon 12.oktobra neće imati glavnog revizora...Posljedice su nesagledive!

Front 06.10.17, 19:42h

RS nakon 12.oktobra neće imati glavnog revizora...Posljedice su nesagledive!
Duško Šnjegota je u pismu obavijestio skupštinsko rukovodstvo, te poslaničke klubove da od 12. oktobra nema pravo da pristupi službenim prostorijama niti na bilo koji način utiče na funkcionisanje Glavne službe za reviziju.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS od 12. oktobra neće biti u mogućnosti da adekvatno funkcioniše zbog stupanja na snagu Odluke Narodne skupštine o prihvatanju ostavki glavnog revizora Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića bez imenovanja lica koja bi obavljala te funkcije.


Na ovu činjenicu Narodnu skupštinu danas je pismom upozorio glavni revizor u ostavci koji je napomenuo da bi takva situacija mogla da dovede do nesagledivih posljedica po Službu za reviziju javnog sektora RS, kao i po samu Narodnu skupštinu koja je jedina nadležna za kontrolu rada i funkcionisanja te Službe.


Duško Šnjegota je u pismu obavijestio skupštinsko rukovodstvo, te poslaničke klubove da od 12. oktobra nema pravo da pristupi službenim prostorijama niti na bilo koji način utiče na funkcionisanje Glavne službe za reviziju.

 

capture1


Istovremeno, navodi se u pismu, zamjenik glavnog revizora, koji je na tu funkciju došao iz reda zaposlenih u ovoj službi, od tog datuma ostaje bez rasporeda na bilo koje radno mjesto.
„Imajući u vidu sve navedeno naglašavamo da i sam proces primopredaje neće biti okončan u potpunosti pošto će biti potpisan samo od strane glavnog revizora“, navodi se u pismu iz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.


Predsjednik NDP Dragan Čavić izjavio je da je razriješeni glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota obavijestio parlament da poslije 12. oktobra Služba ne može da funkcioniše jer mu tada završava mandat, kao i njegovom zamjeniku.

 

- Prisustvovali smo sjednici Kolegija NSRS. Među tačkama za narednu sjednicu nalazi se i izvještaj revizora, ali mi smo protiv toga. Rekli su da smo se navodno dogovorili da na narednoj sjednici raspravljamo o izvještaju revizora. Danas je stiglo pismo glavnog revizora Duška Šnjegote u kojem upozorava NSRS da nema prava da pristupi svojim prostorijama i obavještava NSRS da od 12. oktobra neće moći vršiti svoju funkciju. U svojoj bahatosti većina ga je natjerala da podnese ostavku, ali su zaboravili da se glavni revizor u ostavci ne razrješava dok se ne imenuje novi revizor. NSRS nije imenovala novog revizora i njegovog zamjenika. Službe za reviziju neće biti dva-tri mjeseca - kazao je Čavić.

 

On je dodao da Glavna služba za reviziju javnog sektora RS stavlja ključ u bravu 12. oktobra.

 

- Predložio sam većini da zamoli Incka da za glavnog revizora imenuje Franciska Parodija, šefa MMF-a u BiH. To je jedini izlaz iz ove situacije. Postojalo je rješenje, a to je da i ovu odluku ostave u ladici, kao i onu o referendumu. Mnogo zakona je prekršeno i mi samo želimo da radimo po zakonu - istakao je on.

 

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da će se naredna sjednica održati 17. oktobra.

 

- Na dnevnom redu naći će se prijedlog Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, kao i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o provedenoj finansijskoj reviziji za korisnike budžeta RS. Danima se priča da je u NSRS bilo dugih cijevi. Dugih cijevi u NSRS nije bilo. Policija se uvijek obavještava kada se i u koje vrijeme održava skupština i da policija obezbijedi neophodne mjere. Nije bilo dodatnih kontakata. Policija nije tu zbog opozicije, već da bi obezbijedila rad NSRS - kazao je Čubrilović.

 

(BLIN MAGAZIN/ljk)

BLIN
KOMENTARI