Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH

U BiH nema napretka ni razloga za optimizam, a stare navike teško umiru...

Front 06.10.17, 13:57h

U BiH nema napretka ni razloga za optimizam, a stare navike teško umiru...
Dolazi vrijeme kada kratkoročni politički poeni više neće biti prihvatiljivi niti opravdani, kada će se igra optuživanja morati obustaviti, kaže Preda


Prije nešto više od godinu Vijeće Evropske unije je prihvatilo aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i zadužilo Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o aplikaciji. To je bio period optimizma, jer je ova odluka uslijedila nakon niza koraka koje su napravile bh. vlasti, navodi Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH u autorskom teksu za internet stranicu European Western Balkans.

 

- Izgledalo je da se BiH vratila na evropski put nakon duge blokade - naveo je Preda.

 

No, ističe da je danas malo razloga za optimizam. Nema napretka u borbi protiv korupcije koja nagriza državu, vladavina prava je problematična, a pravosudni i sistem javne uprave vape za reformom.


- Provođenje reformske agende koje je kičma novog evropskog pristupa je izuzetno sporo. Kada je riječ o odgovorima na upitnik Evropske komisije, koji su trebali biti pripremljeni brzo i efikasno, očito je da neće biti dostavljeni u roku koji su bh. vlasti sebi postavile. Posljednje priče o tome da će odogovori biti dostavljeni do kraja godine značit će ozbiljnu odgodu za ambicije države da dobije kandidatski status, te će utjecati na kreditbilitet države kao potencijalnog kandidata – navodi, između ostalog, Preda.

 

On upozorava da je, iako opći izbori dolaze tek u oktobru naredne godine, izborna kampanja već počela u martu ove godine.

 

- Opet se sve politizira i za sve postoji rizik blokade. Tenzije i podjele često po etničkom principu su postale pravilo igre. Koalicija na državnom nivou je na staklenim nogama. Slično je i u Federaciji, dok su u RS napetosti između autoritarnog SNSD-a i opozicije dostigle kritični nivo utječući na ekonomske i socijalne uvjete – smatra Preda. Navodi da je najbolji prikaz situacije blokada usvajanja poslovnika za rad zajedničkog parlamentarnog tijela EU i BiH.

 

 - Stare navike teško umiru, posebno u politici. Ali, dolazi vrijeme kada kratkoročni politički poeni više neće biti prihvatiljivi niti opravdani, kada će se igra optuživanja morati obustaviti – kaže Preda.


Krajnje je vrijeme da političari u BiH preuzmu odgovornosti i ozbiljno se prihvate posla, navodi evropski parlamentarac.

 

- Često analitičari i političari tvrde da je problem BIH nepostojanje zajedničke vizije o budućnosti zemlje svih zajednica i građana. Ali, ja se ne bih složio. Takva vizija postoji, ona dolazi iz želje za pristupanje Evropskoj uniji koju niko u državi ne poriče. Sve što je potrebno jeste raditi odgovorno i ozbiljno na tome. Stavite Evropu na prvo mjesto, u suprotnom ništa dobro za BiH nemojte očekivati u skoroj budućnosti – naveo je Preda, između ostalog u autorskom tekstu.


(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI