Znanstvenici otkrili devet ključnih stvari

Želite da imate zadovoljnu i iznadprosječno uspješnu djecu? Evo šta trebate da radite...

Lifestyle 04.10.17, 15:31h

Želite da imate zadovoljnu i  iznadprosječno uspješnu djecu? Evo šta trebate da radite...
Roditelji koji pretjerano štite dijete od 'udaraca' i 'padova' možda mu samo otežavaju kasniji život kad će mu se zaista događati stvari na koje u tom trenutku neće moći utjecati

 

Američki znanstvenici su na temelju rezultata djece u školama i izvannastavnim aktivnostima, ali i odgoja koje imaju kod kuće, složili popis "poželjnih osobina" i ponašanja koje imaju roditelji djece koja su izvanredna ili iznadprosječno uspješna. Inc. prenosi popis!

 

1. Ne govorite djeci da mogu biti što god požele

 

Iako zvuči idealno reći djetetu da samo "sluša svoje snove" i da može biti "što god poželi", u realnosti nije tako. Zato je bolje da ga jednog dana ne šokira neuspjeh ako u nečemu nije uspjelo, nego da se realnije nosi sa stvarnošću. Jasno je da ne trebate raditi i kontraefekt pa mu 'zapovijedati' koji, primjerice, fakultet da upiše, no savjetujte dijete da kad dođe do ključnih odluka sagleda u kojoj profesiji bi imao dobre šanse za zapošljavanjem i općenito dobrom egzistencijom.

 

2. Jedite večeru kao obitelj

 

Prema neprofitnoj organizaciji pod Sveučilištem Harvard, istraživanje je pokazalo da djeca koja redovito jedu zajedničke obroke sa svojom obitelji imaju manje šanse za prijevremenom trudnoćom, depresijom i pretilošću. Smatraju da je 'tajna' u tome da redovito i zdravo komuniciraju o svom životu i ne osjećaju se odsječenima, a roditelji im također na vrijeme uočavaju probleme s kojima se nose pa mogu razgovarati o njima.

 

3. Inzistirajte na vremenu 'bez ekrana'

 

Roditelji koji djecu puštaju da vise pred televizijom, računalom ili tabletima možda im čine medvjeđu uslugu, jer je dijete toliko okupirano time što se događa 'na programu' ili u igrici, da ne stigne 'trenirati' obične komunikacijske vještine i suživot s drugim ljudima. Neka jedno vrijeme u danu bude rezervirano za zajedničko druženje, igru ili šetnju.

 

Što se tiče starije djece, previše korištenja mobitela s kojima sve češće i zaspu može im poremetiti i smanjiti kvalitetu sna, a upravo u tinejdžerskoj dobi je potrebno spavati nešto više od prosjeka kako bi se mozak i tijelo mogli nositi s navalom promjena koje se tad događaju.

 

4. Ako ste majka i možete to, radite izvan doma

 

Istraživanje Harvard Business Schoola tvrdi da, iako postoje brojne pozitivne strane rada od kuće, kćeri čije su majke radile izvan doma kasnije imaju veću šansu same se zaposliti, osnovati firme ili biti na nekoj od vodećih pozicija u tvrtkama u kojima rade. Također imaju veću šansu ostvarivati veće prihode, a osobito u odnosu na one djevojke čije majke nisu uopće radile izvan doma nego su bile domaćice.

 

5. Neka i djeca nešto rade

 

Julie Lythcott-Haims je 2015. u govoru za TED otkrila da su djeca kojima su roditelji zadavali određene manje poslove i "obaveze" bila uspješnija u karijeri i prije bi i sama pronašla posao. Tako ih navikavate, smatra autorica knjiga o odgoju, na rad i produktivnost, a postaju i svjesni toga da im stvari "ne padaju same s neba".

 

6. Odgađajte nagrade

 

Kako u životu sve ne dolazi odmah kad bi mi to htjeli, tako je i s nagradama. Stručnjaci tvrde da djeca koja odmah budu nagrađena jer su nešto obavila neće na vrijeme naučiti da se ponekad moraju strpjeti i duže naraditi da bi nešto postigli. Primjerice, ponekad ćete "promaknuće" iz snova čekati pet godina i mukotrpno se naraditi da biste došli do toga, iako ste cijelo vrijeme dobri u projektima, kao što ćete morati studirati godinama dok se ne pojavite na svečanoj dodjeli diploma.

 

7. Čitajte im

 

Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u New Yorku pronašli su vezu između čitanja djeci dok su još bebe i kasnijem bržem učenju stranih jezika, pisanja, čitanja i razumijevanja. Čitanje je tako povezano s boljim intelektualnim razvojem, vokabularom, ali i kasnijim lakšim savladavanjem matematičkih zadataka.

 

8. Ohrabrujte ih da putuju

 

Organizacija SYTA (The Student and Youth Travel Association) anketirala je 1.432 američkih profesora kako bi se izjasnili o utjecaju češćih izleta u inozemstvo na učenike. Primijetili su značajan porast želje učenika da putuju i u budućnosti u samostalnim aranžmanima, porast tolerancije na različite kulture, veća želja za učenjem novih stvari, porast samopouzdanja da komuniciraju i upoznaju nove ljude ali i bolje izražavanje ideja i emocija. Ako dijete šaljete na izlete i razmjene u inozemstvo, osim brige o tome "hoće li sve biti dobro" na njega ili nju to može itekako dobro utjecati u budućnosti.

 

9. Pustite ih da pogriješe

 

Roditelji koji pretjerano štite dijete od "udaraca" i "padova" možda mu samo otežavaju kasniji život kad će mu se zaista događati stvari na koje u tom trenutku neće moći utjecati. Ono mora naučiti da ne može sve uvijek ići po planu, jer će ga kao odraslu osobu sve to dočekati - od otkaza na poslu do prekidanja ljubavnih veza. Iako su te stvari same po sebi teške, bitno je da nauči da svaki pad donosi neke nove prilike i otvara druga vrata.

 

(Jutarnji.hr, DEPPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

BLIN
KOMENTARI