FOTO/ISPOVIJEST POZNATIH, DOŽIVJELI TRAUME

Jedva izvukli živu glavu: Slavni koji su uspjeli da pobjegnu iz sekti

Showbizz 04.10.17, 11:25h

Jedva izvukli živu glavu: Slavni koji su uspjeli da pobjegnu iz sekti
Neke od najpoznatijih holivudskih zvijezda odrasle su ili su se naivno pridružile sektama koje su im obećavale idealne živote i slavu.

Neke od najpoznatijih holivudskih zvijezda odrasle su ili su se naivno pridružile sektama koje su im obećavale idealne živote i slavu. Neke od zvijezda zbog tih iskustava i danas imaju trauma.


Hoakin Finiks
 
Hoakinovi roditelji pridružili su se kultu "Božja djeca" ranih sedamdesetih, a sa sobom su povukli rodbinu i djecu. Osnovao ga je Dejvid Berg sa sjedištem u Puerto Riku, a kasnije su "radili" po Južnoj Americi. Širili su filozofiju o slobodnoj ljubavi i podsticali seks među članovima.

 

finiks


Klan Finiks napustio je pred kraj sedamdesetih godina. Ubrzo nakon toga, "Božju djecu" zasule su optužbe o otimanju, zlostavljanju i silovanju dece. U kultu je bio i Hoakinov mlađi brat River koji je 1993. preminuo od predoziranja heroinom. Prije nego što su počeli da se bave glumom, roditelji Finiks tjerali su ih da nastupaju na ulici za novac.


Rouz Mekgoven

 

rouz-mekgoven


Glumica je pripadala istom kultu kao i kolega Hoakin Finiks. Njen otac bio je na čelu italijanskog ogranka kulta "Božja djeca". Od rane dobi Rouz Mekgoven (44) nije se slagala sa njihovom filozofijom. Smatrala je kako žene tretiraju kao seksualne robinje. U sekti je bila do 1978., a otkrila je kako je nikad nisu zlostavljali kao i da nije stupala u seksualne odnose kao dijete, iako se to tražilo od nje.


- Nije bilo novina ni televizije. Držali su nas u mraku da bi bili poslušni - prisjetila se glumica.


Mišel Fajfer

 

misel-fajfer


U Holivud je stigla kao dvadesetogodišnjakinja. Mišel Fajfer bila je mlada i naivna, a u neobično vjerovanje kako može živjeti bez hrane i vode uvukla ju je porodica kod kojih je živjela u to vreme. Riječ je o "vazduh ishrani" (breatharianism) prema kom čovjek iz sunčevih zraka može dobiti sve hranjive sastojke koji su potrebni tijelu. Mišele se prebacila na novu dijetu, a shvatila je kako nešto nije u redu kad je upoznala Pitera Hortona, svog prvog supruga. U to vreme glumio je u filmu o kultovima pa je glumica shvatila da je i sama postala dio jednog.


Glen Klouz

 

glen-klouz


Glumičina porodica pridružila se konzervativnom moralnom i duhovnom pokretu "Moral Re-Aramament (MRA)" kada je Glen  imala sedam godina. U kultu je "zapela" sve do 22 godine kada je krenula na fakultet. Nije bilo propitivanja doktrine, svi su dijelili ista uvjerenja, a glumica je kasnije priznala kako je tamo izgubila samu sebe. Kontrolisali su svaki aspekt života svojih članova.


- Govorili su nam šta da mislimo i kako da se ponašamo. Kult je bio veoma seksualno represivan, a očekivalo se od nas da stvorimo novi, drugačiji svijet. Ali radi se o svijetu viđenom kroz nečiji pogled u kojem trebate odustati od svoje individualnosti - prisjetila se poznata glumica.


Dejvid Arket

 

dejvid-arket


Rodio se i odrastao u komuni "Skymont Subud" u Virdžiniji. Dejvid Arket (46) tamo je živio sa svojom porodicom sve do kasnih sedamdesetih. Reč je o duhovnom "socijalnom eksperimentu" koji je predstavljao neki oblik utopije. Nisu imali kupatila, električne energije kao ni pristup tekućoj vodi. Roditelji su ga fizički zlostavljali, a glumac je vrlo rano počeo sa opijanjem i drogiranjem, navodno još kao petogodišnjak.


Patriša Arket

 

patrisa-arket


Za razliku od brata, Patriša Arket (49) nije se rodila u komuni, ali je tamo provela svoje detinjstvo. Jednom je izjavila kako su njihovi roditelji zajedno sa prijateljima otišli u komunu u nadi da će izgraditi utopijsko društvo.


- Borili su se sa zavisnošću o drogama i vjerovali su kako će osamljeni vjerski život donijeti dobro našoj porodici - otkrila je 2011. u intervjuu kod Opre.


Vinona Rajder

 

vinona-rajder


Kada je imala sedam godina, njena porodica pridružila se komuni "Rainbow Family"  gde su živjeli na farmi sa sedam drugih porodica. Živjeli su od obrađivanja zemlje, bez električne energije. Vinona Rajder (45) je tamo postala strastvena ljubiteljka knjiga, a najdraža joj je bila "Lovac u žitu".


Nikol Kidman

 

nikol-kidman


Australijanka je sajentološku crkvu napustila nakon razvoda od Toma Kruza (55) zbog njegove opsesije njihovom filozofijom. Nikol Kidman (50) nikad nije javno govorila o svojim iskustvima. Začetnik sekte je pisac naučne fantastike L. Ron Hubard. Bivši pripadnici optuživali su ih za seksualno, emocionalno i fizičko zlostavljanje, a priča se da koriste prisilne metode prodaje kako bi od svojih članova iznudili novac.


Lea Remini

 

lea-remini


Bivša članica kontroverznog sajentološkog kulta proslavila se ulogom u seriji "Kralj Kvinsa". Lea Remini (47) sajentologiju je napustila prije četiri godine jer nije htjela da njena djeca krenu istim stopama. Snimila je i dokumentarni serijal "Scientology and the Aftermath" za koji je osvojila nagradu Emi.


- Cijeli život sam bila posvećena sajentologiji da bih na kraju shvatila da je sve to jedna velika laž - ispričala je Lea.
 
Napisala je i memoare.


Lisa Meri Prisli

 

lisa-meri-prisli


Kći kralja rokenrola Elvisa Prislija bila je članica sajentološke crkve do 2014. Lisu Meri Prisli (49) u sektu je 1977. uvela majka Prisila (72) koja je knjige o sajentologiji pronašla među Elvisovim stvarima nakon što je preminuo.


- Uzimali su moju dušu, moj novac, moje sve - izjavila je Lisa u jednom intervjuu.


Njena majka i ćerka Rajli (28) i dalje su članice.

 

(Kurir,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI