BIVŠI ZAMJENIK PRAVOBRANIOCA RS OŠTETIO BANJALUKU ZA NEKOLIKO MILIONA

Mirko Stojčinović pušten iz pritvora dan nakon podizanja optužnice: Tužilaštvo ga tereti za zloupotrebu službenog položaja

Front 04.10.17, 10:43h

Mirko Stojčinović pušten iz pritvora dan nakon podizanja optužnice: Tužilaštvo ga tereti za zloupotrebu službenog položaja
Optužnica Stojčinovića tereti da je preduzećima “Naš dom” i “Građa” omogućio da na sebe uknjiže nekretnine, čime je grad Banjaluka oštećen za više od 7,5 miliona KM.

Bivši zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci Mirko Stojčinović, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja, pušten je juče iz pritvora u kojem se nalazio od 3. jula.


Stojčinović je, prema informacijama, na slobodu pušten juče ujutro u pola 10.


Mirko Stojčinović, koji je nakon što je podnio ostavku na poziciju zamjenika pravobranioca, imenovan za pomoćnika direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, uhapšen je 3. jula zbog sumnje da je u više navrata propustio da podnese tužbe ili obavijesti gradske vlasti o ishodu sudskih sporova, zbog čega je grad Banjaluka izgubio milione.


Republičko javno tužilaštvo podiglo je juče optužnicu protiv Stojčinovića i pomoćnika pravobranioca Borislava Jeličića, a koja ih tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.


Optužnica Stojčinovića tereti da je preduzećima “Naš dom” i “Građa” omogućio da na sebe uknjiže nekretnine, čime je grad Banjaluka oštećen za više od 7,5 miliona KM. Stojčinović je optužen i da se zajedno sa Jeličićem u predmetu “Poljoprivredna škola” odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome grad Banjaluku, što znači da za takav potez nije imao saglasnost gradskih vlasti.


Jeličić je uhapšen 26. jula, tokom davanja iskaza nakon što je MUP iz Pravobranilaštva izuzeo predmet “Poljoprivredna škola”, ali je ubrzo i pušten.


On je nedavno izabran za zamjenika pravobranioca u Banjaluci, a 12. septembra je položio zakletvu. Međutim, tu funkciju Jeličić još nije preuzeo.


Inače, Gradska uprava Banjaluka je prije nekoliko godina pokrenula spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja. Zemljište je prodato kompaniji “Bingo”, koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu.


“Bingo” je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona KM, a kako ga terete, Stojčinović je, bez znanja grada, prihvatio odluku o poravnanju. Jeličić je u to vrijeme radio na ovom predmetu.

 

(Capital,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI