Veliki skandal na pomolu

Raskol u HKD 'Napredak': 22 miliona kuna posvađala Zagreb i Sarajevo, traži se ostavka Franje Topića!

Hronika 04.10.17, 10:19h

Raskol u HKD 'Napredak': 22 miliona kuna posvađala Zagreb i Sarajevo, traži se ostavka Franje Topića!
Skupština smatra neprimjerenim i neprihvatljivim da je »stvoren paralelni sistem radi upravljanja imovinom Napretka u Zagrebu, kroz koji je u devet godina uprihodovano približno 22 miliona kuna, koja sredstva su«, kako se navodi, bez znanja Napretkovaca u Zagrebu transferirana u nepoznato, u režiji mons. Franje Topića i njemu bliskih osoba iz Zagreba

 

Izvor: Novilist.hr

 

Izvještajna skupština zagrebačke podružnice Hrvatskoga kulturnog društva (HKD) Napredak dala je punu podršku Upravnom odboru tog društva na čelu s predsjednikom Tomislavom Dubravcem te zatražila ostavku predsjednika HKD Napredak Sarajevo Franje Topića.

 

U saopćenju poslanom u ponedjeljak, navodi se da je izvještajna skupština 29. septembra, među ostalim, razmatrala odluke HKD Napredak Sarajevo od 10. juna o razrješenju Upravnog odbora (UO) Društva i isključenju dr. Tomislava Dubravca, predsjednika HKD Napredak-Zagreb te je, razmatrajući cjelokupan dosadašnji trogodišnji rad Uprave, jednoglasno dala punu podršku UO Društva na čelu s predsjednikom Tomislavom Dubravcem i zaključila kako trebaju i dalje nastaviti svoj plodonosan rad.

 

Podsjećaju kako je HKD Napredak–Zagreb udruga osnovana, registrirana i djeluje u skladu s pravnim poretkom Republike Hrvatske. Stoga, u skladu sa Zakonom o udrugama i Statutom HKD Napredak–Zagreb, niko osim tijela određenih njenim Statutom, ne može odlučivati o statusu tijela i članova HKD Napredak–Zagreb.

 

Skupština odbacuje svaki pokušaj nezakonitog rušenja zakonito izabranih tijela Društva, ističe se u saopćenju.

 

Skupština smatra neprimjerenim i neprihvatljivim da je »stvoren paralelni sistem radi upravljanja imovinom Napretka u Zagrebu, kroz koji je u devet godina uprihodovano približno 22 miliona kuna, koja sredstva su«, kako se navodi, bez znanja Napretkovaca u Zagrebu transferirana u nepoznato, u režiji mons. Franje Topića i njemu bliskih osoba iz Zagreba, a da istodobno Napredak – Zagreb finansiraju članovi tijela Napretka – Zagreb osobnim donacijama, i koje se u njihovoj zgradi tretira podstanarima«.

 

Navode kako je mons. Franjo Topić zaposlen kao savjetnik u tvrtki Napredak Futura d. o. o. u Zagrebu, Bogovićevoj 1, od 1. jula 2007. i da već deset godina prima plaću. Topić je u Futuri zaposlen na puno radno vrijeme uprkos tome što je istodobno zaposlen i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, upozoravaju zagrebački Napretkovci.

 

Predlažu da državne institucije Republike Hrvatske u suradnji s institucijama u BiH temeljito preispitaju zakonitost rada i trošenje sredstava HKD Napredak iz Sarajeva, udruge Napretkov kulturni centar te tvrtke Napredak futura d.o.o., Zagreb, a osobito sredstava stečenih iznajmljivanjem Napretkove imovine u Zagrebu i donacija pribavljenih od institucija i trgovačkih društava u javnom vlasništvu u RH.

 

Skupština smatra da mons. Franjo Topić, »uprkos određenim zaslugama za Napredak ne uživa više povjerenje članstva« te ga poziva da u »interesu jedinstva i budućnosti Napretka podnese ostavku na sve funkcije«.

 

Članovi Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu pozvali su u srijedu sve članstvo i podružnice da nastave zajednički raditi na jačanju društva i njegova djelovanja tvrdeći istodobno kako su »nesuglasice izazvane istupima predstavnika Glavne podružnice Zagreb zapravo potaknute njihovim nastojanjima da tu podružnicu izdvoje iz Napretka i preuzmu upravljanje nad njenom imovinom«.

 

Iz Sarajeva je poslano i pismo svim bitnim državnim institucijama i organizacijama Republike Hrvatske u kojem ih se izvještava da »Dubravac i drugi iz razrješenog Upravnog odbora ne mogu predstavljati Napredak, osim imenovanog povjerenika Središnje uprave Gorana Štrbca, dok se ne organizira skupština i izabere nova uprava Glavne podružnice«.

 

(Novilist.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI