jačanje bh. ekonomije

Otvoren 24. ZEPS, u fokusu energija, ekologija, poljoprivreda i IT

Biznis Klub 03.10.17, 15:41h

Otvoren 24. ZEPS, u fokusu energija, ekologija,  poljoprivreda i IT
Istakao je da očekuje da kroz ovaj sajam budu ostvareni poslovni kontakti i da se pretvore u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bh. privrede na svjetsko tržište

 

Razvoj bosanskohercegovačke ekonomije i rezultati koji ohrabruju, odraz su sposobnosti privrednika, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na otvaranju 24. Zeničkog privrednog sajma (ZEPS) i 14. međunarodnog sajma metala, ZEPS Intermetal.

 

- Ovaj sajam je odraz dosljednosti ovog grada da ostane na mapi promotora aktivnosti usmjerenih na jačanje bh. ekonomije i na kontinuiranom povezivanju privrednika. On ima i strateški značaj jer promovira privredu cjelokupnog regiona i samim tim ispunjava jedan od glavnih ciljeva rada Vijeća ministara BiH, a to je regionalno povezivanje i saradnja - rekao je Zvizdić.

 

Istakao je da očekuje da kroz ovaj sajam budu ostvareni poslovni kontakti i da se  pretvore u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bh. privrede na svjetsko tržište.

 

- U tom smislu, ohrabruju rezultati koji se već  ostvaruju u ovoj godini. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvih šest mjeseci 2017. godine iznosio je 14,12 milijardi KM, uvoz je u posmatranom periodu iznosio 8,77 milijardi KM, a izvoz  5,351 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61 posto, a najveći dio izvoza ostvaren je u Evropsku uniju i iznosio je 71,7 posto, a u  CEFTA zemlje  16,3 posto - naglasio je Zvizdić.

 

Podsjetio je da je najveći izvoz, gledano po zemljama, ostvaren u Njemačku, Italiju i Srbiju, a najveća pokrivenost uvoza izvozom ostvarena je s Austrijom i Slovenijom.

 

Da se bh. izvozne aktivnosti kreću u pravom pravcu, Zvizdić je rekao  da pokazuje i  podatak da je izvoz u julu ove godine iznosio 774,2 miliona KM, što je 25,4 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

 

- Svi navedeni podaci, a posebno tržišta na kojima izvozimo, govore o podizanju nivoa kvaliteta proizvoda, ali i nivoa konkurentnosti bh. ekonomije, što je osnovni preduslov za daljnje jačanje zemlje i njene integracije u svjetsko tržište - rekao je Zvizdić.

 

Što se tiče Vijeća ministara i njegove pomoći nastavku jačanja bh. ekonomije, kazao je da će i dalje, bez obzira na određene probleme, prije svega političke prirode, nastaviti s aktivnostima koje BiH približavaju Evropskoj uniji, a to su: jačanje vladavine prava i borbe protiv svih oblika kriminala i korupcije, te provođenje onih aktivnosti koje će bh. privredu učiniti još konkurentnijom. 

 

- U tom smislu istaknut ću pristupanje BiH Transportnoj zajednici, što će omogućiti realizaciju četiri projekta u vrijednosti 240 miliona eura. Grant sredstva koja je ovim povodom dobila BiH iznose 46 miliona eura. Ovo će biti doprinos ne samo  građevinskoj industriji, već će realizacijom navedenih projekata transportni troškovi naših izvoznika biti smanjeni u budućem periodu - naglasio je Zvizdić. 

 

Od ostalih mjera na kojima rade istakao je set Zakona o akcizama koji je, kako je naveo, uslov za realizaciju četiri projekta i koji treba pokrenuti novi građevinski investicioni ciklus u BiH, novi Zakon o PDV-u koji bi trebao olakšati poslovanje preduzećima u BiH, te sklapanje niza povoljnih sporazuma među kojima je i najnoviji sa Turskom, a koji predviđa značajno povećanje izvoza bh. proizvoda u ovu zemlju. 

 

Proglašavajući ZEPS otvorenim, Zvizdić je  poručio da je dobra ekonomija jedne zemlje uslov za dobru nadgradnju u svim segmentima rada i djelovanja.

 

Državni ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko je rekao da je Zenica danas centar regije.

 

- Ovaj sajam pokazujekoliko smo jaki. Moramo težiti da na ovakvim sajmovima imamo hiljadu, a ne 500 izlagača - kazao je Jusko, te pozvao entitetska i kantonalna ministarstava da zajedno rade, da bi daljnji razvoj bio moguć.

 

Poručio je da su ministarstvo iz kojeg dolazi, ali i Vijeće ministara BiH, na usluzi građanima i da svakodnevno rade na razvoju države i na unapređenju poslovnih planova.

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je istakao da svaki novi ZEPS Zenica dočekuje u povoljnijem okruženju.

 

- Industrijska proizvodnja je u porastu, a naše opredjeljenje je podizanje konkurentnosti naših preduzeća, kroz konkretne programe i projekte, na domaćem i stranom tržištu - rekao je Galijašević.

 

Dodao je da su nova zapošljavanja osnovni ciljevi svih poticaja koje daju te da imaju snage i potencijala za nove razvoje.

 

Naglasio je da žele da Zenica bude evropski grad koji će se ponositi privrednim i ljudskim potencijalima, i kulturno-historijskim naslijeđem.

 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je da je ovaj sajam ''pobjednik vremena u kojem se održava''.

 

- Ovaj skup obilježava više od dvije decenije postojanja, to je vrijedno pažnje. Ovim pokazujemo da želimo pratiti nove uspješne priče - istakao je Kasumović.

 

Također i gradonačelnik je naglasio da prioritet ostaje zapošljavanje i slijeđenje primjera razvijenih evropskih gradova.

 

ZEPS je postavljen na 18.000 kvadratnih metara, a okupio je 587 izlagača iz 26 zemalja, od čega je 355 iz BiH. I ove godine u fokusu sajamskih manifestacija je energija i ekologija, te poljoprivreda i prehrana, ali i informacione tehnologije.

 

Organizatori sajma "Poslovni sistem RMK" očekuju da sajam posjeti oko 45.000 posjetitelja.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI