Poslije referenduma u španskoj pokrajini

Vučić: Evropo, kako Katalonija ne može, a Kosovo može?

Hronika 02.10.17, 14:09h

 Vučić: Evropo, kako Katalonija ne može, a Kosovo može?
Ovo je najbolji primjer dvostrukih aršina i licemerja svjetske politike, zaključio je Vučić

 

Poslije katalonskog referenduma i stava Evropske komisije da je taj referendum nelegalan, valjda je jasno koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije. To je rekao predsjednik Aleksandar Vučić. Pitanje svakog građanina Srbije Evropskoj uniji danas je - kako to u slučaju Katalonije ne važi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova otcjepljenje može, i bez referenduma, rekao je predsjednik Vučić, odgovarajući na pitanja novinara povodom ishoda referenduma u Kataloniji i stava Evropske komisije da je to izjašnjavanje nelegalno.

 

"Kako ste legalnim proglasili otcepljenje Kosova čak i bez referenduma, i kako su to 22 zemlje Evropske unije legalizovale to otcepljenje, rušeći evropsko pravo i temelje evropskog prava, na kojem se temelji evropska politika i politika EU", zapitao je Vučić.

 

Vučić je javno zapitao kako će sad građanima Srbije da obrazlaže evropske integracije Srbije, iako, bez dileme, Srbija svoju budućnost vidi u EU, i zbog tipa društva kojem težimo i zbog bolje ekonomije i drugih razloga. Kako, dakle, Katalonija ne može, a Kosovo može, na to Srbima neće biti odgovora nikada, primijetio je predsjednik Vučić.

 

Svjetski centri moći igrali su se kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu jer region ne pripada Evropskoj uniji, a sada, kada je "mečka došla pred njihova vrata", e, sada je, rekao je Vučić, situacija mnogo ozbiljna...

 

Ovo je najbolji primjer dvostrukih aršina i licemerja svjetske politike, zaključio je Vučić. Prema njegovim rječima, njegov sastanak sa Putinom, prilikom posjete, bio je zanimljiv svim novinarima zapadnih medija, dok sastanak njemačkog Zigmara Gabrijela, istog dana, isto s Putinom, niko nije zabilježio.

 

"Sad je jasno valjda koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije", rekao je predsjednik Vučić i poručio svima koji vrše pritisak na našu zemlju da sad uzmu godišnji odmor, bar što se naše zemlje tiče, pošto ionako neće da ih sluša, te nek se pozabave mečkom pred svojim vratima.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

 


 

 

BLIN
KOMENTARI