FOTO/ Terene zamijenili kabinetima

Bili su uspješni sportisti, prije nego su zaplovili vodama politike: Dodik i Đonlagić košarkaši, Backović prvak u...

Nedjeljni magazin 02.10.17, 09:23h

Bili su uspješni sportisti, prije nego su zaplovili vodama politike: Dodik i Đonlagić košarkaši, Backović prvak u...
Volim sport, a posebno karate, za koji sam još vezan. Volim s prijateljima igrati fudbal, košarku, a ponekad zaigramo i tenis, kaže Backović

 

Prije nego što su postali predsjednici, premijeri, ministri, načelnici i gradonačelnici, mnogi političari u BiH su bili manje ili više uspješni sportisti. Najveći broj njih igrao je košarku, ali puno je i onih koji su trenirali fudbal i rukomet. 

 

Terene su zamijenili kabinetima, a nekadašnju strast su pretvorili u povremenu rekreaciju i strastveno navijanje. „Avaz“ otkriva kojim sportovima su se bavili bh. političari i za koga navijaju.   

 

Prvak karatea Predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mirsad Đonlagić za sport je vezan decenijama. Košarku je počeo trenirati u gimnaziji još 1961. godine, a igrao je u tuzlanskom košarkaškom klubu Sloboda. 

 

mirsad-donlagic

 

Duže od 55 godina aktivno je vezan za ovaj sport, bio je sudija košarkaških utakmica, a kasnije delegat.  Prvi je delegat iz BiH na međunarodnim utakmicama i posljednjih decenija je u svim strukturama Košarkaškog saveza BiH i bivše države. 

 

- Tokom rata sam omogućio s još nekolicinom košarkaša da KSBiH preživi i opstane. Prvi sam predsjednik poslije rata koji je pokrenuo aktivnosti reorganiziranog saveza u čijim strukturama sam i danas. Od 2001. godine sam član najvažnije Svjetske komisije za međunarodna takmičenja sa sjedištem u Ženevi, čiji sam u proteklom mandatu bio predsjednik. Istovremeno sam član radnih tijela u FIBA Evrope, a u dva posljednja mandata sam član Borda FIBA, najznačajnijeg rukovodnog organa evropske košarke. Mandat i u Minhenu i u Ženevi mi traje do 2019. Kada se to sve sagleda, u košarci ću biti oko 58 godina - kaže Đonlagić.

 

Poslanik BPS-a Zaim Backović je nekadašnji prvak u karateu u bivšoj Jugoslaviji i naša tema podsjetila ga je, kako kaže, na jednu sjajnu generaciju karatista kojoj je i on pripadao i koja je trenirala i branila boje Sportskog društva „Bosna“ te prije rata u kontinuitetu pobjeđivala 12 godina bez ijednog izgubljenog meča. 

 

Backović za „Avaz“ kaže da se nikada nije prestao baviti sportom.

 

- Volim sport, a posebno karate, za koji sam još vezan. Volim s prijateljima igrati fudbal, košarku, a ponekad zaigramo i tenis - kaže Backović.

 

zaim backovic

 

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović nekada se profesionalno bavio rukometom. 

 

SAŠA MAGAZINOVIĆ

 

- Igrao sam rukomet u više klubova i država. I danas sam redovan u dvoranama širom BiH, ali sada kao gledalac i podrška klubovima i reprezentaciji. A što se tiče bavljenja sportom danas, trudim se naći vremena za vožnju bicikla i skijanje, zavisi od godišnjeg doba - kaže Magazinović. 

 

Igra s rajom

 

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu BiH Sadik Ahmetović nesuđeni je fudbaler i kao srednjoškolac išao je na treninge Fudbalskog kluba Mladost na Diviču. Danas je od aktivnog bavljenja sportom ostalo samo sjećanje na te dane.

 

sadik-ahmetovic

 

- Ranije sam sve slobodno vrijeme koristio kako bih igrao fudbal s rajom iz djetinjstva. Posljednjih godina to je vrlo rijetko. Ostalo je samo gledanje Lige šampiona u fudbalu, u čemu zaista uživam - kaže Ahmetović.

 

Predsjednik RS Milorad Dodik (SSNSD) osvjedočeni je ljubitelj košarke, veliki navijač Partizana i reprezentacije Srbije, ali i osnivač i „siva eminencija“ Košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca. Koliko Dodik, zapravo, voli košarku, dokazuje i fotografija iz juna ove godine. Dodik i legendarni ruski košarkaš Andrej Kirilenko odigrali su tada u Sankt Peterburgu košarkašku utakmicu za ekipe veterana.

 

milorad-dodik-andrej-kirilenko

 

Dodika je prošle godine ljubav prema basketu koštala i manje povrede - predsjednik RS je povrijedio nogu igrajući košarku s unucima. Dodik se povrijedio kada je nezgodno doskočio, nakon čega je nastavio igrati s unucima, da bi naknadno osjetio bolove u stopalu. 

 

Ostatak teksta pročitajte na portalu Dnevnog avaza.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI