38 povrijeđenih

Referendum o nezavisnosti u Španiji: Policija koristi sjekire i silu, ispalili gumene metke na građane

Front 01.10.17, 11:16h

Referendum o nezavisnosti u Španiji: Policija koristi sjekire i silu, ispalili gumene metke na građane
Policijske snage su na više lokacija, na osnovu odluke suda koji je referendum o nezavisnosti španske pokrajine proglasio nezakonitim, upale na referendumska mjesta i zaustavila glasanje, javlja agencija Reuters

 

Španske specijalne policijske snage su upale na referendumsko mjesto u Kataloniji gdje je trebao glasati katalonski lider Carles Puigdemont, javlja Reuters.

 

Policijske snage su na više lokacija, na osnovu odluke suda koji je referendum o nezavisnosti španske pokrajine proglasio nezakonitim, upale na referendumska mjesta i zaustavila glasanje, javlja agencija Reuters.

 

katalonija-izbori

 

Policija je koristila sjekire da razbije prozore i uđe u sportski centar koji su zagovornici referenduma zauzeli i nasilu otvorili vrata u provinciji Girona. Na snimcima se ne vidi Puigdemont koji je najavio da će izaći na glasanje nešto prije dolaska policije.

 

Agencije javljaju kako je stanje u Španiji napeto i na granici sukoba, no zagovornici referenduma pozivaju na mirni otpor i nastavak glasanja, dok policija nastavlja zaplijenu materijala i onemogućavanja glasanja.

 

Policija ispalila gumene metke na demonstrante u Barceloni, dvoje povrijeđeno

 

Policija se u međuvremenu sukobila s demonstrantima u Barceloni i ispalila gumene metke tokom održavanja nelegalnog referenduma o otcijepljenju pokrajine od Španije, javlja BBC.

 

Za to vrijeme, nakon policijske racije u Gironi gdje je trebao glasati Carles Puigdemont, katalonski lider, situacija je napeta. Organizatori su pozvali građane da listiće štampaju kod kuće i glasaju gdje god mogu ući na biračko mjesto.

 

Puigdemont je, kako je saopćeno, ipak glasao na referendumu i to naknadno na drugom biračkom mjestu.

 

Vlasti iz Madrida su ponovo pozvali građane da ne učestvuju u nezakonitim aktivnostima, a njihov povjerenik u Barceloni je rekao da je referendum farsa.

 

U intervenciji španske policije i žandarmerije zbog referenduma o nezavisnosti Katalonije koji se održava danas, a kojeg španska vlast smatra neustavnim, povrijeđeno je najmanje 38 ljudi, od toga troje teško.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI