BURA ZBOG REFERENDUMA O NEZAVISNOSTI

Rastu tenzije u Španiji: Policija zauzela katalonski komunikacijski centar u Barceloni

Front 30.09.17, 18:24h

Rastu tenzije u Španiji: Policija zauzela katalonski komunikacijski centar u Barceloni
Madrid nastoji onemogućiti održavanje referenduma prijeteći kaznama do čak 300.000 eura dobrovoljcima na glasačkim mjestima

 

 

Španska policija zauzela je u noći na subotu katalonski komunikacijski centar u Barceloni kako bi spriječila elektronsko glasanje na zabranjenom referendumu o nezavisnost Katalonije.


Madrid nastoji onemogućiti održavanje referenduma prijeteći kaznama do čak 300.000 eura dobrovoljcima na glasačkim mjestima.


Najmanje četvorica policajaca ušla su u telekomunikaciji centar u Barceloni i  ondje trebali ostati dva dana.To su učinili nakon odluke katalonskog Visokog suda u petak da policija spriječi glasanje elektronskim putem, prenosi Hina.


Sud je također naložio Googleu da izbriše aplikaciju izrađenu za širenje informacija o glasanju. Policija i špansko ministarstvo unutarnjih poslova nisu to potvrdili. 


Kako je ranije javljeno, u centru Madrida ispred gradske vijećnice blizu fontane Cibeles danas se okupilo oko 10.000 demonstranata na protestu održavanju sutrašnjeg referendumu u Kataloniji.


Tražeći jedinstvo Španije i protiveći se referendumu u Kataloniji što ga je za nedjelju najavila regionalna vlada Katalonije, okupljeni u Madridu su izvikivali  "Živjela Španija", "Ja sam Španac", "Puigdemont u zatvor", "Neka nam ne lažu, Katalonija je Španija".


Tokom vikenda će se nastaviti okupljanja protiv referenduma, ali također i okupljanja pristalica referenduma, prenose špnaski mediji. 


Nakon što je španski ustavni sud zabranio referendum, iz Madrida i južne pokrajine Andaluzije poslano je 4.000 policajaca s ciljem da se referendumsko izjašnjavanje o nezavisnosti Katalonije spriječi. U Kataloniji je  već 5.000 stalno stacioniranih pripadnika civilne garde i nacionalne policije te 17.000 pripadnika regionalne katalonske policije.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI