šta se smije, a šta ne

Nevjerovatna pravila za žene u Saudijskoj Arabiji

Lifestyle 30.09.17, 12:30h

Nevjerovatna pravila za žene u Saudijskoj Arabiji
"Saudijski režim uvijek počne rješavati pitanje nekog ženskog prava kad želi u javnosti ublažiti lošu sliku", rekla je Madawi al-Rasheed, profesorica socijalne antropologije na Ekonomskoj školi u Londonu, rodom iz Saudijske Arabije

 

Kralj Salman od Saudijske Arabije kraljevskim dekretom ovih je dana napokon dopustio ženama da upravljaju svojim automobilima. Tako je ovaj ukaz zapravo pokazao u kojoj se mjeri krše ženska prava u ovoj konzervativnoj zemlji u kojoj muževi, sinovi, očevi i braća kontroliraju ženama skoro svaki aspekt njihovog života.

 

"Saudijski režim uvijek počne rješavati pitanje nekog ženskog prava kad želi u javnosti ublažiti lošu sliku", rekla je Madawi al-Rasheed, profesorica socijalne antropologije na Ekonomskoj školi u Londonu, rodom iz Saudijske Arabije.

 

"Sad govorimo o pravu na vožnju automobila kao da je to najvažnija stvar na svijetu. To je samo važno zato jer pomaže ženama da budu mobilnije. Ali ima mnogo važnijih pitanja koja bi se trebala početi konačno rješavati. No, bojim se da je do potpune ravnopravnosti jako, jako ozbiljan i dug put."

 

Evo samo nekih važnih odluka koje žene ne mogu samostalno donositi ili prava koja su im potpuno uskraćena:

 

1. Vjenčanje

Dozvolu za vjenčanje mora dati tzv. wali, odnosno ženin čuvar. One koje se žele udati za stranca moraju dobiti dopuštenje od Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je vjenčanje za nekog ko nije Musliman, u potpunosti nemoguće, prenosi Avaz.

 

2. Otvaranje bankovnog računa

Postoji nekoliko poslova koje žene mogu obavljati samostalno i bez dopuštenja muškaraca, poput pomoćnica u trgovini ili na tržnici, ali ni jedna žena u Saudijskoj Arabiji ne smije bez dopuštenja muškarca otvoriti bankovni račun.

 

3. Pravedno suđenje

Ženin iskaz na sudu vrijedi polovicu muškarčevog, zakon je koji se primjenjuje u Saudijskoj Arabiji. Također, žene tamo dobivaju upola manje nasljedstva nego li muški nasljednici.

 

4. Putovanja

Pasoši i bilo kakvi identifikacijski dokumenti ženama se izdaju samo uz dopuštenje njihovih muževa. Žene ne smiju same ni izaći iz kuće.

 

5. Oblačenje zbog ljepote ... je nezakonito

Žene moraju nositi abaju - dugi ogrtač koji seže ispod gležnjeva i koje svaka žena mora nositi kad izađe na ulicu. Prije su morale nositi isključivo crnu boju, no posljednjih godina to više nije strogo pravilo. Također ne smiju nositi sandale u kojima im se vide prsti.

 

6. Druženje s muškarcima

Razgovor i vrijeme koje žena provede družeći se s muškarcem koji im nije u rodu, je ograničeno. Na javnim mjestima - u restoranima, na fakultetima i slično - postoji prostor za porodicu i prostor rezervisan samo za muškarce.

 

7. Skrbništvo nad djecom

U slučaju razvoda, što je doista rijedak slučaj, ženama se daje skrbništvo nad djecom samo do 7. godine života za sinove i 9. godine života za kćeri. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI