POTPUNI HAOS NA BH. TRŽIŠTU

Saznajte šta sve poskupljuje u oktobru: Suša uzima danak, loše nam se piše...

Biznis Klub 29.09.17, 19:30h

Saznajte šta sve poskupljuje u oktobru: Suša uzima danak, loše nam se piše...
Poljoprivredni proizvođači smatraju da za poskupljenja koja su već evidentna, a i za ona koja se najavljuju, najveći krivci trgovci, koji sušu koriste kao razlog da povećaju cijene

 

 

Urod skoro svih poljoprivrednih proizvoda ove je godine smanjen za oko 40 posto, a mnogi proizvodi, poput kupusa, paprika ili krompira, poskupili su i za 100 posto u odnosnu na isti period prošle godine: Najbolje su poskupljenje povrća osjetili građani koji su se odlučili na pripremanje zimnice.


Poljoprivredni proizvođači smatraju da za poskupljenja koja su već evidentna, a i za ona koja se najavljuju, najveći krivci trgovci, koji sušu koriste kao razlog da povećaju cijene, piše Buka.com.


Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS kaže da su štete na povrću katastrofalne, i da su postojeći usjevi stradali izmežu 40 i 60 posto. Teška situacija u povrtlarstvu, se kaže već odrazila na cijene poljoprivrednih proizvoda, a sve to  je u konačnici dovelo i do toga da se u prodaji nađe i povrće sa inostranog tržišta što sve dodatno slabi povrtlarsku proizvodnju RS. 


Prema njegovoj procjeni cijene će se u narednom periodu uvećati od 40 do 50 posto.


Poskupljenje su najavili iz Udruženja pekara BiH, zbog slabijeg uroda kukuruza, a za portal Buka je to potvrdio Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske. 


Prema njegovim riječima mlinari su najavili poskupljenje brašna od  30 posto početkom oktobra, što će se odraziti i na cijene hljeba. 


- Za sada hljeb i pekarski proizvodi nisu poskupjeli i to se neće desiti do kraja septembra. Početkom idućeg mjeseca značemo i hoće li se najave mlinara obistiniti tako da ćemo tada znati i tačne cijene hljeba i pekarskih proizvoda, rekao je Trivić.


Uproredili smo prosječne cijene hljeba u regionu, a cijene kg izražene su u KM:

 

3,20 u Hrvatskoj

2,40 u Federaciji BiH

2,00 u Republici Srpskoj

1,80 u Srbiji


Da ćemo se tokom jeseni susresti sa manjkom stočne hrane, mlijeka, mesa što će dovesti i do rasta njihovih cjena smatra i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Takođe napominje da na cijene ne utječe domaća proizvodnja nego profiteri i prehrambeni lobi koji uvozi hranu.


Prosječna cijena litre mlijeka u KM:


1,50 u Federaciji BiH
1,50 u Hrvatskoj
1,40 u Republici Srpskoj
1,30 u Srbiji


Kako je za federalne medije ovih dana izjavio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, višemjesečna suša će itekako uticati na povećanje cijena svega. 


- Povrće je podbacilo, voće, sve, a mi nemamo poticaja koji bi nas zaštitili. Da bi opstao, poljoprivrednik mora povećati cijenu jer je puno manji prinos. Neminovno je da će i meso poskupjeti, jer poskupljuje hrana za stoku. Sve vuče jedno drugo, to je neminovnost, istakao je Bićo.


Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, s druge strane nikako ne opravdava poskupljenje brašna i mesa jer kaže da su zalihe nabavljene puno prije suše i da bi država konačno trebala uvesti red u ovu oblast. 


- Smatram da je sve ovo što se dešava prešlo svako mjeru i da je država potpuno zakazala. Oni bi trebali imati odrešene mjere i ne bi smjeli dozvoliti divljanje cijena. Brašno, kao i stočna hrana nabavljeni su i obezbjeđeni prije suše, i to uglavnom iz zemalja u okruženju tako da je nelogično bilo kakvo poskupljenje, Takođe kada se poljoprivrednici susretnu sa ovakvom nepogodom, država treba odreagovati putem robnih rezervi, ali mi ni to nemamo. Loše nam se piše, zaključuje Maletić.


S obzirom na pesimistične najave o poskupljenjima, zabrinuti su i sindikalci i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača jer, kako podsjećaju, sindikalna potrošačka korpa košta 1.804 marke, a prosječna plata u BiH "teška" je tek 826 KM.

 

(Buka.com/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI