U TOKU PRIMOPREDAJA ROBE

Odlazak KONZUM-a: U ovom sarajevskom hipermarketu od 1. oktobra građani će kupovati u Mercatoru

Biznis Klub 29.09.17, 14:53h

Odlazak KONZUM-a: U ovom sarajevskom hipermarketu od 1. oktobra građani će kupovati u Mercatoru
Prostor u Ložioničkoj ulici je jedan od ukupno 83 trgovine u BiH, koliko će Mercator preuzeti od Konzuma do kraja procesa

 

Nakon što je početkom septembra Mercator preuzeo prve četiri Konzumove trgovine u BiH, slovenački trgovački lanac od 1. oktobra vraća se i u glavni hipermarket u Sarajevu, u Ložioničkoj ulici. 


Naime, posljednjih dana ovog mjeseca u toku je primopredaja hipermarketa i robe, a kupci su prve znake povratka Mercatora u svoj stari prostor vidjeli prije 15-tak dana, kada su se pojavile košare sa logotipom slovenačkog lanca.

 

mercator-korpe-copy


Prostor u Ložioničkoj ulici je jedan od ukupno 83 trgovine u BiH, koliko će Mercator preuzeti od Konzuma do kraja procesa.


No, iako je vijest o povratku Mercatora u BiH dočekana sa radošću i velikim očekivanjima, stručnjaci upozoravaju da se slovenački trgovački lanac ovdje neće dugo zadržati "jer u startu pravi iste greške kao i Konzum".      


Navodi se i da njegov, za sada, bezlični povratak na bh. tržište, pokazuje da rukovodstvo ovog lanca očito nema jasan plan kako osvojiti kupce na domaćem tržištu, nema novca za ulaganje, ili pak čeka rasplet situacije u vezi s mogućom prodajom.


Na to je upozorio i poznati hrvatski ekonomista Damir Novotny, navodeći da je povratak Mercatora u BiH nerazuman, jer je riječ o jednoj od najjeftinijih zemalja u Evropi, koja nije tržište gdje bi klasični trgovci mogli zarađivati dovoljno da bi sanirali posrnuli koncern.
 
– Vraćanje u Bosnu u Hercegovinu je iz ugla trgovca nerazumno, jer tamo nema novca i prostor je isključivo za jeftine diskontne trgovce. Pred pretjeranu orijentaciju u taj dio Evrope ja sam upozorio Agrokor pod vodstvom Todorića, a sad istu grešku čini i novo vodstvo – naglasio je Novotny za hrvatske medije.
 

U cijelu priču uključio se banjalučki lanac Tropic, koji je potvrdio da je  zainteresovan za preuzimanje Mercatora u BiH te da je tim povodom poslano pismo namjere Agrokoru. S obzirom da su pregovori u toku, javnost je do daljnjeg uskraćena za više informacija o mogućem transferu.
 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI