ZA LJUBITELJE UMJETNOSTI

Međunarodni festival "Zlatni vitez" po prvi put u Banjaluci: Mnoštvo filmova, koncerata i promocija knjige

Kultura 28.09.17, 14:38h

Međunarodni festival
Obuhvata igrane i dokumentarni filmove, koncerte ali i promocije knjiga.

Od 28. Do 30. septembra Banjaluka će se nalaziti na mapi gradova u kojima se može doživjeti dio atmosfere jednog od najvećih evropskih festivala, “Zlatni vitez”. Ovaj festival se tokom čitave godine održava u različitim gradovima u Rusiji a sada će djelić svega toga vidjeti i banjalučka publika.  Dolazi i jedan od najznačajnijih živih umjetnika, glumac, režiser i profesor, nosilac ordena Svetog Save prvog reda i direktor festivala "Zlatni vitez", Nikolaj Petrovič Burljajev.


Obuhvata igrane i dokumentarni filmove, koncerte ali i promocije knjiga. Sve počinje u četvrtak velikim Gala koncertom u Banskom dvoru na kom će se publici predstaviti 30 domaćih ali i ruskih muzičara, koji će tokom sat i 45 minuta programa predstaviti sve ono što jeste “Zlatni vitez”.


Naredna dva dana biće posvećena sedmoj umjetnosti.


“To će biti gotovo cjelodnevne projekcije, satnica je objavljena. Ima jedna korekcija. Riječ je o filmu u produkciji RTRS-a koji će biti pridodat ovim dokumentranim filmovima. Pred svaku od tih projekcija će biti održano određeno uvodno slovo , prije svega od gospodina Burljajeva i on će prokomentarisati ova ostvarenja” – rekao je Luka Kecman, prorektor Univerziteta u Banjaluci.


Festival je samo nastavak saradnje banjalučke Akademije umjetnosti sa organizatorima ovog festivala ali i Univerzitetom teatralnih umjetnosti “Gitis” iz Moskve.


“Već dvije godine smo imali uzajamne posjete i gostovanja naših studenata i profesora u Moskvi i njih što su dolazili kod nas. Ove godine smo zahvaljujući angažmanu profesora Kecmana koji održava te veze sa Moskovom dobili i ovaj festival “Zlatni vitez” njegov eho” – smatra Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti.


Projekcije filmova će se održavati u Vijećnici Banskog dvora sa početkom u 20 časova. Karte za Gala koncert su besplatne i mogu se preuzeti u Banskom dvoru. Broj mjesta je ograničen.

 

(BLIN MAGAZIN,ljk)

BLIN
KOMENTARI