srbijanski predsjednik

Vučić: 'To je neprihvatljivo. Volio bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele'

Front 27.09.17, 09:03h

Vučić: 'To je neprihvatljivo. Volio bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele'
Odnosi s BiH i Albanijom su dobri iako ne uvijek laki, a ni odnosi s Hrvatskom nisu loši, rekao je Vučić

 

Donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje je Pandorine kutije, smatra srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je u utorak navečer u intervjuu za Radioteleviziju Srbije rekao da je taj zakon za Srbiju neprihvatljiv.


Kako prenose srbijanski mediji, Vučić je rekao da prijedlog tog zakona u kojem se Srbija navodi kao agresor otvara Pandorinu kutiju jer će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome što je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji.


"To je za nas neprihvatljivo. Volio bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele, ja se stavljam u njihovu poziciju i razumijem što ih muči, ali bih zamolio da i oni razumiju probleme Srba i ono što Srbi neće prihvatiti", rekao je Vučić. Pred saborskim će se zastupnicima u srijedu naći prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji a srbijanskom je predsjedniku sporna hrvatska definicija o srpskoj agresiji u Domovinskom ratu te rečenica da je agresiju na Hrvatsku "izvršila Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH".


Vučić je također rekao da se u Beogradu priprema Deklaracija o zaštiti Srba, koja će biti u skladu sa svim međunarodnim pravnim normama i neće ugrožavati ničiji teritorijalni integritet ili suverenitet. Na pitanje je li Deklaracija potrebna, Vučić je uzvratio: "Smatra li netko da nije potrebna kada u Hrvatskoj živi 186.000 Srba a svega 55.000 kaže da govori srpskim jezikom, kada je ćirilica ugrožena i u samoj Srbiji. . . kada u nekim drugim bivšim jugoslavenskim republikama broj Srba koji se tako izjašnjavaju opada".


 
Na opasku da se o Deklaraciji govori kao o "srpskim halucinacijama", uzvratio je da o halucinacijama sigurno ne bi trebali i ne bi smjeli govoriti oni koji podižu spomenike osuđenim teroristima ili se pitaju gdje staviti ploču "Za dom spremni", u Jasenovac ili u Novsku.


"Kod nas takvih fašističkih halucinacija nema", rekao je srpski predsjednik i dodao da ih u Srbiji žestoko osuđuju i kada se pojave. Govoreći o odnosima u regiji rekao je da Srbija ima izvanredne odnose s Mađarskom i dobre odnose s Crnom Gorom, Makedonijom, Bugarskom i Rumunjskom.


Odnosi s BiH i Albanijom su dobri iako ne uvijek laki, a ni odnosi s Hrvatskom nisu loši, rekao je. Vučić je puno govorio o Kosovu, naglasivši kako smatra da nema idealnog rješenja i da će biti neophodno naći kompromis jer "zamrznuti konflikt nije rješenje". Ipak, odbio je konstataciju da je Kosovo izgubljeno.


"Hoću Srbima reći da imamo realnost koja nije onakva kakva nam se sviđa, a da je izgubljeno ne bih se za njega ovoliko borio", istaknuo je Vučić. Dodao je da ugled Srbije raste i da je trenutno viši nego što ga uživaju neke članice EU-a.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI