RETROVIZOR/ 23. SEPTEMBAR 1997. GODINE

Koncert benda U2 kao karta za mir u ratom razorenom Sarajevu

Kultura 25.09.17, 15:04h

Koncert benda U2 kao karta za mir u ratom razorenom Sarajevu
U2 je jedan od prvih bendova koji je održao koncert u poslijeratnom Sarajevu. 23. septembra 2017. godine je bilo tačno 20 godina od tog dešavanja.

Bile su to godine kada je u Sarajevu bilo teško. Tek je završio rat u Bosni i Hercegovini. Period od 1991. do 1995. godine za BiH i njen glavni grad su bile najteže godine.To su bile godine borbe za preživljavanje, godine smrti, straha, oružja i ni u jednom trenutku se nije moglo misliti o bilo čemu drugom.


Sarajevu se tada činilo da nema prijatelja i da o njemu niko ne misli, a pogotovo ne neka poznata ličnost koja je daleko od rata, od sarajeva i dešavanja u njemu.Ipak nije baš da su svi zaboravili Sarajevo.

 

Tako je legendarni Bono Vox, vokal grupe U2, 1993. godine dao obećanje da će, zajedno sa svojim bendom, održati koncert u Sarajevu. Kao sjećanje na tu posjetu ostala je i čuvena pjesma nastala povodom izbora najljepše djevojke opsjednutog grada "Miss Sarajevo".

 

 


Četiri godine kasnije, 23. septembra ispunio je svoje obećanje. Grupa U2 je održala fenomenalan koncert na olimpijskom stadionu Koševo. Ratom razoreno Sarajevo je odjednom postalo grad pun nade da će bolje sutra uskoro doći. U Sarajevu više nije bila tema rat, iako su posljedice rata bile svuda. Jedina tema bio je dolazak slavnog U2.

 

 

 

23. septembar 1997. godine ušao je u historiju Bosne i Hercegovine, u historiju Sarajeva. Taj dan nije ušao u historiju samo zbog koncerta popularnog rock benda, nego se tog dana na stadionu Koševo, na neki čudan i svima nejasan način, uvukao optimizam.

 

 

download-2

 


Sada, dvadeset godina kasnije, Sarajevo više nije ratom razoreno, ali  kao da danas, kažu brojni svjedoci, ima manje nade i optimizma u njemu nego tada. Mladi danas pamte samo U2 pizzeriju, a ne bend koji je u najtežem periodu Sarajeva bio vjetar u leđa, karta za bolju budućnost i vrsta mirovnog sporazuma.

 

Dvadeset godina kasnije U2 nije došao u Sarajevo, ali je ostao u srcima Sarajlija koji su imali prliku biti dio mirovne rock čarolije.

 

U njihovu čast se 23. septembra 2017. godine u Mikser Houseu održala izložba, a nakon toga i koncert Real U2 Tribute benda. Također je u Underground Clubu održan koncert u čast 20 godina od nastupa U2 u Sarajevu, a nastupio je bend Unplugged Plug.

 

Evo kakvu je poruku povodom ove godišnjice uputio sam Bono Vox.

 

 

(DEPO Portal/ms)

 

BLIN
KOMENTARI