MANJE POZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA NAJPOZNATIJE NJEMICE

Angela od konobarice do najmoćnije žene na svijetu

ŽENA iN 25.09.17, 12:01h

Angela od konobarice do najmoćnije žene na svijetu
Zloglasna istočnonjemačka tajna služba Štazi je tokom 80-ih godina neuspješno pokušala da je vrbuje za svog agenta.

Deset puta je ugledni Forbs birao Angelu Merkel, njemačku kancelarku, za najmoćniju ženu na svijetu. Mediji su joj odavno dali nadimak „gvozdena frau“, dok je Njemci jednostavno zovu „muti“, što znači mama.

 

anekla-merkel-1

 

Angela Dorotea Merkel, kako joj je puno ime, rođena je 17. jula 1954. u Hamburgu. Ima tri godine mlađeg brata Markusa i deset godina mlađu sestru Irenu.


Otac sveštenik


Otac Horst je bio luteranski sveštenik, a majka Herlind nastavnica engleskog, italijanskog i latinskog. Kad je imala svega nekoliko nedjelja, njena porodica se preselila u Istočnu Njemačku. Angela je žarko željela da bude profesorka ruskog jezika kao mala. U školi su joj odlično išle prirodne nauke. Tokom studiranja u Lajpcigu 1973-1978. zarađivala je za džeparac radeći kao konobarica u diskoteci.

Iza sebe ima dva braka. Prvi je sklopila 1977. s kolegom sa studija Ulrihom Merkelom. Doktorirala je u Istočnom Berlinu dok je njen suprug pokušavao da njihov stan osposobi za život. Razveli su se 1982, ali je i nakon toga zadržala njegovo prezime.


Voli da planinari


Ozloglašena istočnonjemačka tajna služba Štazi je bezuspješno pokušala da je angažuje kao agenta. Posle dugogodišnje vanbračne veze, 30. decembra 1998. godine sklapa građanski brak sa svojim bivšim profesorom Joakimom Sauerom. On je po profesiji kvantni fizičar, porijeklom je Lužički Srbin, pet godina je stariji od Angele i ima dva sina iz prvog braka, Danijela i Adrijana. Rijetko se u javnosti pojavljuju zajedno, a odmore provode planinareći po Italiji i Španiji.

 

DA LI STE ZNALI? VOLI PIVO I DA KUVA

Ostatak pročitajte na Kurir.rs

 

(Foto i tekst Kurir.rs,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI