Jazz Fest Sarajevo

James Blood Ulmer prvi put u Sarajevu

Kultura 25.09.17, 10:09h

James Blood Ulmer prvi put u Sarajevu
Ulmerova briljantna tehnika muziciranja u kombinaciji sa privlačnim vokalom, na sceni dočaravaju autentičnu atmosferu bluesa koja slušaoce ne ostavlja ravnodušnim

 

James Blood Ulmer, legendarni je američki jazz i blues gitarista, koji će publiku XX1. Jazz Festa Sarajevo svojim solo koncertom odvesti na putovanje kroz vrijeme, natrag u davna vremena delte Mississippija, ali i naprijed, u svijet free jazz improvizacije i “harmolodičnog” bluesa.

 

Ovaj američki gitarista i vokalista zadivljujućeg baritona, već pet decenija dugu karijeru je započeo sedamdestih godina u New Yorku, sarađivao je sa Artom Blakeyem, Paulom Bleyem i Ornetteom Colemanom, već decenijama eksperimentira u free jazzu, soulu, be-bopu i rocku a posljednjih godina predan je bluesu.

 

Magazin Rolling Stone proglasio ga je “najoriginalnijim gitaristom nakon Jimija Hendrixa”, a Detroit Free Press ga je nazvao “divlje originalnim gitarističkim herojem”.

 

Ulmerova briljantna tehnika muziciranja u kombinaciji sa privlačnim vokalom, na sceni dočaravaju autentičnu atmosferu bluesa koja slušaoce ne ostavlja ravnodušnim.

 

Koncert američkog umjetnika bit će održan u Domu policije 4. novembra, a ulaznice se po pretprodajnim cijenama mogu kupiti ili rezervirati na www.jazzfest.ba.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI