FOTO/ IZLOŽBA TURSKOG STRELIČARSTVA U SARAJEVU

Premijer KS u novom izazovu: Elmedin Konaković isprobao luk i strijelu! Pogledajte rezultat!

Hronika 23.09.17, 18:35h

Do 15. oktobra posjetioci u Zemaljskom muzeju BiH imaju priliku vidjeti tursko streličarstvo, uz prezentiranje obilja originalnih djela iz osmanskog i seldžučkog perioda

 

 

Izložba turskog streličarstva - Kemankeş, prvi put nakon Istanbula, danas je postavljena u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, a izložena su originalna djela koja pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu.


Na ceremoniji otvaranja predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić istaknuo je da je osmanska civilizacija na ovim prostorima ostavila stotine spomenika materijalne i duhovne kulture koji predstavljaju najznačajnije vrijednosti našeg kulturno-historijskog naslijeđa, a neki od njih su i na listi UNESCO-a. To, kaže, trajno veže dvije države i narode.


Zvizdić kaže da su u današnjem, modernom vremenu, ti odnosi, osim u oblasti kulture, nauke i obrazovanja posebno razvijeni u oblasti ekonomije te je izrazio zahvalnost za to Vladi Turske i njenom narodu. 


Naglasio je značaj izložbe te posebno izrazio zadovoljstvo što je postavljena upravo u Zemaljskom muzeju BiH, kao najznačajnijoj instituciji kulture u državi.


Do 15. oktobra posjetioci u Zemaljskom muzeju BiH imaju priliku vidjeti tursko streličarstvo, uz prezentiranje obilja originalnih djela iz osmanskog i seldžučkog perioda.


Predstavljeni su lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za njihovo čuvanje i brojna druga prateća oprema koja ide uz streličarstvo iz 17. stoljeća, a dosad nije izlagana. Moguće je vidjeti od čega su pravili lukove i strijele i sve faze njihove izrade, kao i dovršene lukove i strijele različitih tipova.


Predstavljene su i slike i video materijal svega što ide uz streličarstvo, o svjetskim rekorderima u gađanju u daljinu među kojima je Miralem Ahmed-aga koji je porijeklom iz BiH.


Organizator izložbe turskog streličarstva je Fondacija streličarstva (osnovana 2013. godine na Trgu streličarstva u Istanbulu,) uz podršku Grada Istanbula.


Sudionike događaja na ceremoniji pozdravili su danas i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, a uime Turske značaj današnjeg događaja i suradnje dvije države istaknuli su zamjenik premijera Turske Hakan Çavuşoğlu i Bilal Erdoğan, član povjereničkoj odbora.


Predstavnici Turske darovali su prigodne poklone predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i premijeru KS Elmedinu Konakoviću.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI